Dostupni linkovi

Jesu li novi ambasadori BiH imenovani 'po babi i stričevima'?


Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Ministarstvo vanjskih poslova BiH

Ne treba se tome čuditi, nismo mogli očekivati neku drugu praksu, nego da članovi Predsedništva pošalju svoju rodbinu, prijatelje, partijske funkcionere ili neke sponzore, finansijere i tome slično, komentariše menovanje novih bh. ambasadora u svijetu sociolog Ivan Šijaković.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u srijedu je donijelo odluku o imenovanju ambasadora i konzula.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik na mjesto konzula Bosne i Hercegovine u Istanbulu je imenovao Sinišu Mihailovića, koji trenutno obnaša funkciju urednika Informativnog programa Radio-televizije Republike Srpske.

Nekadašnji Dodikov savjetnik Aleksandar Vranješ, imenovan je za ambasadora BiH u Zagrebu.

Kada je riječ o imenovanjima Željka Komšića, ambasador BiH u Crnoj Gori biće Branimir Jukić. Jukić je bio ambasador BiH u Crnoj Gori i u vrijeme Komšićevog mandata u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine u periodu od 2010.-2014. godine.

Danka Savić, nekadašnja novinarka, na osnovu imenovanja Željka Komšića, biće ambasadorica u Španiji. Savić je, također, u drugom Komšićevom mandatu od 2010.-2014., bila ambasadorica u Češkoj. Nakon toga je bila zaposlena u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Bivši savjetnik Željka Komšića u Predsjedništvu BiH (mandatni period od 2006. do 2010. godine) Vanja Filipović imenovan je za ambasadora u Velikoj Britaniji. Filipović je jedno vrijeme radio kao šef kabineta ministra komunikacija i prometa BiH Slavka Matanovića (iz Demokratske fronte Željka Komšića), kojeg je Komšić nedavno imenovao za ambasadora BiH u Italiji.

Posebno je iznenađujuće imenovanje Svena Alkalaja, nekadašnjeg ministra vanjskih poslova koji će, na prijedlog Komšića, predstavljati Bosnu i Hercegovinu u misiji UN u Njujorku.

Protiv Alkalaja, naime, Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu 2015. godine u kojoj ga je teretilo da je kao službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, u svojstvu ministra vanjskih poslova BiH donio rješenje o isplati novčane nagrade zamjenici ministra za rad u NATO koordinacionom timu Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, čime je, kako se navodilo u optužnici, 'svjesno prekršio Odluku Vijeća ministara po kojoj novčana naknada ne pripada rukovodiocu i zamjeniku rukovodioca institucija BiH i time prouzrokovao štetu budžetu Bosne i Hercegovine u iznosu od 13.418,59 KM (6709 eura). Godinu dana kasnije, Sud BiH je Alkalaja oslobodio optužbi.

Posebno je iznenađujuće imenovanje Svena Alkalaja (na fotografiji)
Posebno je iznenađujuće imenovanje Svena Alkalaja (na fotografiji)

Istovremeno, prema odluci Predsjedništva BiH, Dragan Jaćimović biće ambasador u Sjevernoj Makedoniji, Bojan Vujić u SAD, Mitar Kujundžić u sjedištu NATO, a književnica Martina Mlinarević u Češkoj.

Aida Smajić je imenovana za ambasadoricu u Srbiji, Elvira Dilberović ide u Švedsku, Sidik Spahić u Egipat, Tarik Bukvić u Kinu, a Igor Žontar u Vatikan.

Tarik Bukvić je ranije bio ambasador BiH u Maleziji i Indoneziji, a radio je kao savjetnik u ambasadama BiH u Dohi, Kataru, Rijadu i Otavi.

Diplomatski predstavnik BiH pri Svetoj Stolici biće Igor Žontar, prema informacijama dostupnim na internetu, je radio kao profesor etike u Katoličkom školskom centru Sv. Josip u Sarajevu.

Sociolog Ivan Šijaković za RSE kaže kako su imenovanja ambasadora naslijeđena praksa, kao i u svim drugim oblastima. Prema njegovim riječima, radi se o jednoj vrsti simpatije ili nagrade za neku lojalnost.

"To je osnovni kriterij, a kriterij znanja i sposobnosti je u drugom planu. Pošto je Bosna i Hercegovina neka vrsta privatne države onih koji su trenutno na vlasti, onda se po tom kriterijumu i određuju diplomate ili funkcioneri. Ovde ne postoje kriteriji neke ozbiljne države, sa ozbiljnom tradicijom biranja, a posebno diplomata. Ne treba se tome čuditi, nismo mogli očekivati neku drugu praksu, nego da članovi Predsedništva pošalju svoju rodbinu, prijatelje, partijske funkcionere ili neke sponzore, finansijere i tome slično", poručuje profesor Šijaković.

Šijaković: 'Diplomatija Bosne i Hercegovine je jedna nevidljiva, pomalo beznačajna kategorija'
Šijaković: 'Diplomatija Bosne i Hercegovine je jedna nevidljiva, pomalo beznačajna kategorija'

Na naš upit kolika je šteta po Bosnu i Hercegovinu i njen kredibilitet u svijetu, ako se bh ambasadori biraju po principima koje navodi, Šijaković kaže:

"Mislim da nema ni štete ni koristi. Diplomatija Bosne i Hercegovine je jedna nevidljiva, pomalo beznačajna kategorija i sumnjam, i da pošaljete najbolje univerzitetske profesore, ne bi mogli da mnogo učine u smislu kontakta te zemlje i Bosne i Hercegovine. Njihovo delovanje je podređeno političkom trenutku i političkoj hijerarhiji u zemlji. To bi opet zavisilo od partijskih vođa, lidera, članova Predsedništva. Dok se ne promeni princip izbora i princip merenja rezultata, ne možemo očekivati ništa", zaključuje Šijaković.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na vanrednoj sjednici polovinom decembra 2018. smijenilo 21 ambasadora i šest šefova misija i konzula. Tada su opozvani ambasadori BiH u Bugarskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Egiptu, Grčkoj, Izraelu, Japanu, Kanadi, Rumuniji, Sloveniji, Srbiji, Švajcarskoj, Belgiji, Hrvatskoj, Italiji, Mađarskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji.

Opozvani su i ambasador BiH pri Svetoj Stolici, šef Stalne misije BiH pri UN-u u Njujorku, šef Stalne misije BiH pri Vijeću Evrope u Strazburu, šef Misije BiH pri OSCE-u i Kancelariji UN-a u Beču, generalni konzul BiH u Istanbulu u Turskoj, generalni konzul BiH u Milanu i počasni konzul BiH u Tel Avivu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG