Dostupni linkovi

Jesu li neke životinje previše ružne da bi ih štitili


Ilustracija
Ilustracija
Često se u medijima mogu vidjeti kampanje koje za cilj imaju spašavanje pandi, ali da li su neke ugrožene životinje jednostavno preružne za spašavanje?

Životinje koje su dostigle svjetsku slavu zbog svoje ugroženosti, kao što su pande, planinske gorile ili tigrovi, su lijepe životinje. Naučnici koji istražuju neke od najmalobrojnijih životinja na planeti kažu da neke od najvrednijih i najugroženijih vrsta na svijetu imaju karakteristike koje ih čine zaista jedinstvenim.

Projekt koji je pokrenulo Zoološko društvo iz Londona pokušava da podigne svijest o nekim životinjama o kojima se rijetko govori.

Dugonosa ehidna je najstariji preživjeli sisar na svijetu. Ova životinja je jedna od tri sisara koji legu jaja, a postoji blizu 120 miliona godina. Dugonose ehidne su veoma rijetke i stidljive životinje. Trenutno se nalaze samo na Papui Novoj Gvineji. Svojim dugim nosom kopaju zemlju u potrazi za glistama. Ehidne imaju izrazito veliki mozak.

Delfin iz rijeke Gang je slatkovodna vrsta delfina sa dugim nosom i velikim vidljivim zubima. Ovi delfini imaju sitne nefunkcionalne oči zbog toga što žive u mutnim vodama. Ova vrsta delfina je posljednji veliki predator u slatkovodnim sistemima u Bangladešu, Indiji i Nepalu. Oni su također jedna od dvije preostale vrste slatkovodnih delfina.

Sunda pangolini su jedine životinje na svijetu koje su u potpunosti prekrivene ljuskama. Njihove ljuske su sačinjene od kreatina i veoma su oštre. Mnogi ljudi vjeruju da njihove ljuske imaju terapeutska svojstva, što je dovelo do skorog istrebljenja ove vrste. Ljuske se koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini i vjeruje se da liječe mnoge bolesti. Sunda pangolini su nevjerovatno jaki i fleksibilni.

Kineski gigantski salamanderi su najveća vrsta salamandera na svijetu. Mogu narasti i do 1,8 metara. Na svijetu postoje tri vrste gigantskih salamandera. Njihova koža je tamno smeđa, crna ili zelenkasta i prošarana. Koža im je također gruba, izgužvana i porozna. Ove životinje vole čistu i hladnu vodu.

Žabe "babice" sa Majorke su otkrivene 1970-ih godina, a tada su pronađeni samo njihovi fosilni ostaci. Živi primjerci su pronađeni tek nekoliko godina nakon toga, a onda su pokrenuti razni programi uzgoja u zatočeništvu i vraćanja u divljinu. Međutim, ovaj program je doveo do širenja gljivice koja napada i ubija ove žabe. Amfibijski eksperti širom svijeta se sada bore protiv ovog gljivičnog oboljenja.
XS
SM
MD
LG