Dostupni linkovi

Jesenje odmjeravanje političkih snaga na lokalnom nivou


Mojkovac
Mojkovac
Iako se sve češće spekuliše o vanrednim parlanetarnim izborima u Crnoj Gori, ono što je u međuvremenu izvjesno jeste jesenje odmjeravanje političkih snaga na lokalnom nivou, u pojedinim opštinama. Šta od tih izbora očekuju predstavnici partija i koliko analitičari misle da oni mogu da utiču na dešavanja na državnom nivou?

Trinaest mjeseci nakon odmjeravanja snaga na parlamentarnim izborima političke stranke u Crnoj Gori imaće priliku za novo utvrđivanje rejtinga, ali na lokalnom nivou.

Već 16. novembra glasaće građani u novoformiranoj opštini Petnjica kod Berana i u Mojkovcu. Još nije poznato da li će i birališta na Cetinju biti otvorena istoga dana ili na proljeće, kada bi izbori trebalo da budu održani i u glavnom gradu Podgorici.

Svejedno, partije kao da su ranije nego ikada već počele predizborne pripreme, što bi moglo da sugeriše da značaj tih opštinskih izbora prevazilazi lokalne okvire. Tako se najjača opozicona grupacija Demokratski front na sjednici predsjedništva u srijedu založila za zajednički nastup sa Socijalističkom narodnom partijom i, kako nam je rekao funkcioner Fronta Andrija Mandić, računa na preuzimanje vlasti u Mojkovcu.

"Ja sam uvjeren u tu pobjedu iz razloga da je, i pored svih zloupotreba koje su bile na predsjedničkim izborima, zloupotreba državnih resursa i krađe glasova, Miodrag Lekić ubjedljivo pobijedio kandidata režima Filipa Vujanovića u Mojkovcu. Tako da bi mi mogli da ponovimo taj rezultat", očekujeMandić.

Sa druge strane Pozitivna Crna Gora, za razliku od ostatka opozcije, veće šanse za uspjeh vidi u samostalnom nastupu na izborima. Za solo varijantu odlučili su se i Socijaldemokrate, čiji se odnosi u vladajućoj koaliciji na državnom nivou sve više komplikuju. No to, kako nam je rekao funkcioner Demokratske partije socijalista Zoran Jelić, neće oslabiti njegovu stranku i ona se nada trijumfu i u Petnjici i u Mojkovcu.

Zoran Jelić i Andrija Mandić
Zoran Jelić i Andrija Mandić
"U Mojkovcu očekujemo da ćemo imati najbolji rezultat i da ćemo samostalno formirati vlast. Ukoliko se desi da to ne budemo mogli, naravno da ćemo zajedno sa koalicionim partnerima na nivou države, SDP-om i eventualno drugim partijama koje imaju sličan program DPS-u formirati lokalnu vlast“, navodi Jelić.

Sa kakvim god ko uspjehom računao na izborima u Petnjici i Mojkovcu, kao mnogo značajnije pitanje nameće se može li njihov epilog da utiče na politička dešavanja na državnom nivou i biti eventualna uvertira u vanredne parlamentarne izbore. Andrija Mandić smatra da može.

"Poruke i pobjede na lokalnim izborima uvijek su znak da dolazi do promjene raspoloženja u ukupnom biračkom tijelu i smjena vlasti u Mojkovcu bila bi poruka i za republički nivo da se otvori proces vanrednih parlamentarnih izbora ili proces rekonstrukcije u okviru postojećeg saveza parlamenta“, tvrdi Mandić.

Sa tim nije saglasan politički analitičar i metodolog Miloš Bešić. Ne misli da će izbori u maloj opštini Petnjica, a pogotovo u Mojkovcu, biti lakmus papir za političke trendove na nivou države.

"Osim Podgorice, u svim drugim opštinama lokalni izbori ne mogu da se tumače kao refleks odnosa snaga na državnom nivou. Zato što je u svakoj od tih lokalnih sredina situacija specifična i može da reflektuje odnose nekakvih drugih snaga koje se vrlo malo i nimalo ne podudaraju sa onim što imamo na državnom nivou. Ono što će biti dobar indikator ili lakmus papir političkih trendova jesu lokalni izbori na Cetinju i u Podgorici. Tu će biti jedna drugačija situacija“, ocjenjuje Bešić.

Bešića smo pitali i mogu li rezulati lokalnih izbora dodatno uticati na odnosu u vladajućoj koaliciji i na dalju političku dinamiku i tajming eventualnih vanrednih parlamentarnih izbora? Tu u obzir uzima dva aspekta:

"Izrazito negativni ekonomski trendovi koji ozbiljno mogu da utiču na vladajuću koaliciju, tako da samostalan izlazak ovih partija na loklanim izborima može biti samo dodatni element koji će da tu stvar pogorša. Drugi aspekt je činjenica da rebalans budžeta nije prošao jer se tome protivila SDP, što je ozbiljan kamen spoticanja u republičkoj vlasti. Tako da u novoj situaciji dodatna zaoštravanja na lokalnom nivou mogu imati drugačiji uticaj nego što je to bilo 2010. U svakom slučaju, čekamo interesantnu jesen, vjerovatno još interesantnije političko proljeće!“, zaključuje Bešić.
XS
SM
MD
LG