Dostupni linkovi

Hakiran Jerusalem Post


Golanska visoravan, figure izraelskih vojnika pored natpisa o udaljenostima do Jerusalema, Bagdada i drugih mjesta
Golanska visoravan, figure izraelskih vojnika pored natpisa o udaljenostima do Jerusalema, Bagdada i drugih mjesta

Izraelske novine Jerusalem Post objavile su u ponedjeljak da je njihova web stranica hakirana, što su opisali kao očiglednu prijetnju svojoj zemlji.

Umjesto glavne stranice s vijestima, na hakiranoj web stranici je bila ilustracija koja je asocirala na najvišeg iranskog generala Kasema Sulejmanija, ubijenog u napadu američkog drona u Iraku na današnji dan 2020.

Ilustracija je pokazivala predmet nalik na metak ispaljen iz crvenog prstena koji, kako javlja Reuters, podsjeća na prepoznatljivi prsten koji je nosio Sulejmani.

Fotografija ubijenog generala Sulejmanija na njegovoj sahrani prošle godine
Fotografija ubijenog generala Sulejmanija na njegovoj sahrani prošle godine

Jerusalem Post, dnevni list na engleskom jeziku, objavio je na Twitteru da radi na rješavanju ovog problema.

"Svjesni smo očitog hakiranja naše web stranice, uz izravnu prijetnju (za) Izrael", naveli su u objavi.

Nejasno je da li su hakeri bili iz Irana, pristalice izvan zemlje ili su bili pod pokroviteljstvom države, piše Jerusalem Post. Izraelska vlada nije odmah odgovorila.

Tviter nalog drugog izraelskog medija, Maariv Online, bio je na sličan način na meti 2. januara. Tvit je uklonjen.

Stotine demonstranata izašlo je u Bagdadu na ulice 1. januara 2022. kako bi obilježilo godišnjicu napada u kojem su ubijeni Sulejmani, koji je predvodio elitne snage Kuds Korpusa garde islamske revolucije (IRGC), i njegov irački poručnik Abu Hamid al-Muhandis.

Tadašnji američki predsjednik Donald Trump naredio je udare 3. januara 2020. kao odgovor na niz napada na SAD interese u Iraku. Sulejmani se smatrao glavnim arhitektom iranske bliskoistočne vojne strategije, a njegovo ubistvo je podstaklo tenzije između Irana i Sjedinjenih Država.

Pet dana nakon Sulejmanijeve smrti, Iran je ispalio projektile na iračku zračnu bazu u kojoj su smještene američke snage i drugu bazu u blizini iračkog grada Irbila.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je 31. decembra 2020. na Twitteru da "američka vlada snosi definitivnu međunarodnu odgovornost" za ubistvo, koje proglašava "terorističkim napadom". Tada je rečeno da je "Bijela kuća sada odgovorna", što se izgleda odnosi i na administraciju Trumpovog nasljednika, predsjednika Joea Bidena.

Iako je međunarodna koalicija predvođena SAD u decembru najavila završetak svoje "borbene misije" u Iraku, oko 2.500 američkih i 1.000 koalicionih vojnika ostaje u zemlji da savjetuju i obučavaju iračke snage sigurnosti.

XS
SM
MD
LG