Dostupni linkovi

Jermenski vojnik poginuo u oružanom sukobu sa snagama Azerbejdžana


Jermenski vojnici na granici sa Azerbejdžanom 17. maja
Jermenski vojnici na granici sa Azerbejdžanom 17. maja

Jermenski vojnik poginuo je u oružanom sukobu na granici sa azerbejdžanskim snagama, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Jerevanu.

Danas je "jedan vojnik je ubijen u razmeni vatre pošto su azerbejdžanske snage otvorile vatru na graničnom punktu Verin Šordža u okrugu Gegarkunik" na istoku Jermenije, navodi se u saopštenju jermenskog ministarstva, prenosi Beta pozivajući se na AFP. Dodaje se da je situacija sada mirna.

Granične tenzije su se već pogoršale ovog meseca između te dve bivše sovjetske republike na Kavkazu. Najnoviji incident se dogodio u istočnom graničnom okrugu Kalbadžar koji su azerbejdžanske snage povratile prošle jeseni posle gotovo tri decenije jermenske vlasti nad tom oblašću.

Ta teritorija i druge formirale su zonu oko Nagorno-Karabaha - azerbejdžanske oblasti s većinskom jermenskim stanovništvom de fakto pod kontrolom Jerevana.

Od sukoba Jermenije i Azerbejdžana prošle jeseni koji se završio vojnim porazom Jermenije, azerbejdžanske snage su mogle da se rasporede u ponovo osvojenim graničnim teritorijama, što je donelo tenzije.

Pre današnjeg incidenta Jermenija je optuživala svog suseda da je povredio granicu da bi preuzeo kontrolu nad teritorijom uz jezero Sev, koje dve zemlje dele.

Dve zemlje su prošle godine ratovale za kontrolu nad oblašću Nagorno-Karabah. Sukob je uz posredovanje Rusije okončan 9. novembra mirovnim sporazumom kojim je priznata pobeda snaga Azerbejdžana.

XS
SM
MD
LG