Dostupni linkovi

Jermenski premijer se nada miru sa Azerbejdžanom


Nikola Pašinijan, premijer Jermenije
Nikola Pašinijan, premijer Jermenije

Jermenija se nada da će zaključiti mirovni sporazum sa Azerbejdžanom u narednim mjesecima i uspostaviti diplomatske odnose sa Bakuom, rekao je jermenski premijer Nikola Pašinijan.

Govoreći na forumu u Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije, Pašinijan je rekao da se Jermenija takođe nada da će otvoriti granicu sa Turskom, koja je bliski saveznik Azerbejdžana, za građane trećih zemalja.

Njegovi su komentari došli usred napora da se učvrsti mir na nestabilnom Južnom Kavkazu nakon što je Azerbejdžan prošlog mjeseca povratio spornu regiju Nagorno-Karabah, koja se međunarodno smatra azerbejdžanskom teritorijom, ali kojom su vladali otcijepljeni etnički Jermeni od 1990-ih.

Pašinian je za The Wall Street Journal 25. oktobra rekao da Jerevan ne vidi nikakvu prednost u nastavku držanja ruskih vojnih baza na svojoj teritoriji nakon munjevite ofanzive Azerbejdžana.

"Ovi događaji su nas, u suštini, doveli do odluke da moramo diverzifikovati naše odnose u sferi sigurnosti, i to sada pokušavamo da uradimo", rekao je Pašinijan.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG