Dostupni linkovi

Prodaja raketa neće ugroziti partnerstvo Rusije i Jermenije


Ministri odbrane Rusije i Jermenije Anatoly Serdyukov i Seyran Ohanian prilikom potpisivanja svečanog protokola o dugoročnom ostanku ruskih baza u Jermeniji, 20 avgust 2010
Nakon što je potpisala sporazum o dugoročnom ostanku njenih baza u Jermeniji, Rusija planira, prema nezvaničnim informacijama, da proda protivavionske rakete Azerbejdžanu, zakletom jermenskom neprijatelju. Međutim, vlasti u Jerevanu ističu da to novo oružje neće omogućiti stratešku prednost azerbejdžanskim snagama.

Dve zemlje se spore oko Nagorno Karabaha, separatističke regije u Azerbejdžanu, uglavnom naseljenoj Jermenima. Nakon rata tokom 1990-ih, u kome je poginulo oko 30 hiljada ljudi, vlast u Bakuu je izgubila kontrolu nad ovom regijom koja je proglasila nezavisnost ali je niko ne priznaje, čak ni Jermenija bez čije podrške ne bi mogla da opstane. Deceniju i po nakon rata, duž linije radvajanja razmešteno je nekoliko desetina hiljada jermenskih i azerbejdžanskih vojnika.

Jermenski ministar odbrane Sejran Ohanian kaže za Radio Slobodna Evropa da nakon prošlonedeljnog vojnog sporazuma koji su potpisali Moskva i Jerevan, ruske trupe mogu da podrže Jermeniju u slučaju njenog novog rata sa Azerbejdžanom.

“Ukoliko azerbejdžanska armija napadne Nagorno Karabah čime bi bila ugrožena i Jermenija, nemam nikakvu dilemu da će Rusija ispuniti svoje ugovorne i savezničke obaveze”, kaže on.
Nakon potpisivanja sporazuma Rusije i Jermenije 20. avgusta, objavljeno je da Moskva planira da proda Azerbejdžanu protivavionski sistem S-300.

Pomenutim sporazumom produžen je zakup ruske vojne baze u Jermeniji do 2044. godine i data joj je veća uloga u osiguravanju bezbednosti na južnom Kavkazu. Predviđeno je takođe da Rusija snabde jermensku armiju sa modernim oružjem.

U Jerevanu smatraju da bi ovaj ugovor Rusije i Jermenije trebalo da odvrati Azerbejžan od evenutalne ratne avanture, mada vlasti u Bakuu povremeno prete da će pokušati da oružjem reše problem ukoliko se Nagorno Karabah ne vrati pod njihovo okrilje.

Azerbejdžan izdvaja godišnje skoro dve milijarde dolara za vojsku, dok Jermenija tek nešto oko 300 miliona dolara. No, prednost Jermenije je dobro obučena amrija kao i činjenica da drži pod kontrolom strateške visove u delovima Azerbejdžana u blizini Nagorno Karabaha.

Nakon potpisivanja sporazuma Rusije i Jermenije 20. avgusta, objavljeno je da Moskva planira da proda Azerbejdžanu protivavionski sistem S-300.

Zvanični Kremlj to nije demantovao, što je izazvalo zabrinutost u Jerevanu.

No, jermenski ministar odbrane Ohanian smatra da, čak iako Rusija proda ovaj sistem Azerbejdžanu, to mu neće omogućiti stratešku prednost. Naime, Rusija je razmestila baterije S-300 u svojoj bazi u Jermeniji. Istovremeno, ruske trupe su modernizovale jermensku protivazdušnu odbranu, tako da bi, kako tvrdi Ohanian, armija njegove zemlje itekako znala kako da umanji negativne posledice ukoliko bi Azerbejdžan koristio rakete S-300 u napadu na Jermeniju.

“Želim da naglasim da čak iako dođe u posed ovog sistema, Azerbejdžanu bi trebalo dosta vremena da razvije integrisani radio-tehnički sistem neophodan za njegovu upotrebu. Stoga ne mislim da će nabavka baterija S-300 omogućiti Azerbejdžanu stratešku prednost nad Jermenijom”, kaže on.

Ohanian je istakao da ukoliko Rusija i proda ovo naoružanje Azerbejdžanu, to neće ugroziti strateško partnerstvo Moskve i Jerevana. On je dodao da njegova zemlja planira da u dogledno vreme nabavi navođeno dalekometno oružje.
XS
SM
MD
LG