Dostupni linkovi

Destine privedenih u Jermeniji na protestima za ostavku premijera


Jermenska policija nosi demonstrante u Jerevanu na protestima 5. maja 2022.

Jermenska policija je privela desetine demonstranata koji su pozivali na ostavku premijera Nikole Pašinijana zbog, kako navode, neprihvatljivog konsenzusa koji je napravio tokom pregovora sa Azerbejdžanom oko sporne teritorije u Nagorno-Karabahu, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Demonstracije protiv vlade počele su u aprilu. Demonstranti su 1. maja najavili početak faze "olučne borbe" i masovnu građansku neposlušnost koja je počela ove sedmice.

Jermenska pjevačica Sirušo pjeva na Trgu slobode u znak podrške demontrantima koji traže ostavku premijera Pašinijana 3. maj 2022.
Jermenska pjevačica Sirušo pjeva na Trgu slobode u znak podrške demontrantima koji traže ostavku premijera Pašinijana 3. maj 2022.

Posljednjih dana, protesti protiv Pašinijana koji su prešli na ulice blokirali su glavne puteve u glavnom gradu Jerevanu. Policija u Jerevanu je rekla da je privedeno 49 ljudi do podneva 5. maja. TV snimci pokazuju snage sigurnosti kako nose demonstrante u policijska vozila.

Situacija u blizini zgrade parlamenta u Jerevanu i dalje je napeta nakon što su se demonstranti sukobili s policijom kasno 4. maja. Zgradu parlamenta ogradile su stotine policajaca u opremi za nerede.

Pašinijan se suočio s teškim kritikama nakon što su se on i azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev prošlog mjeseca dogovorili da započnu izradu bilateralnog mirovnog sporazuma za rješavanje sukoba u Nagorno-Karabahu i uspostave zajedničko tijelo za demarkaciju granice tokom razgovora u Briselu.

XS
SM
MD
LG