Dostupni linkovi

Protesti u Jermeniji na krilima mladih


Anti-vladini protesti mladih u Jermeniji
Anti-vladini protesti mladih u Jermeniji

Premijer Serž Sarkisijan je podneo ostavku nakon višednevnih protesta u kojima se tražio njegov odlazak. Protesti u Erevanu, glavnom gradu Jermenije, ne prestaju i na njima se okupljaju desetine hiljada ljudi.

U tekstu o protestima koji su doveli do ostavke Sarkisijana, objavljenom na engleskoj stranici Radija Slobodna Evropa, navodi se da osedeli lideri opozicije možda vode šou, ali da ima mnogo mladih koji protestuju zbog onoga što smatraju nelegitimnim jačanjem vlasti bivšeg predsednika Sarkisijana.

Dok je 42-godišnji opozicioni predstavnik Nikol Pašinijan, koji obično drži megafon, bio sivo bradato lice koje se videlo u prvim redovima demonstracija, mlađi Jermeni bili su oslonac među više hiljada demonstranata koji su tražili ostavku Sarkisiana na mesto premijera.

Oni se takođe nalaze i među stotinama uhapšenih u glavnom gradu i u još dva velika grada, Gjumri i Vanadzor.

"Ovo je generacija koja želi da vidi promene u Jermeniji i dojadilo joj je da njome vladaju ista lica i iste stranke. Oni imaju svoje strasti i principe", rekao je Tomas De Val (Thomas de Vaal), viši saradnik u Carnegie Europe koji je specijalizovan za područje Istočne Evrope i region Kavkaza, za RSE.

Protesti su počeli 13. aprila zbog odluke poslanika da podrže Sarkisijana, 63-godišnjeg bivšeg vojnog oficira, za premijera, koji bi tako učvrstio svoju dominaciju nakon jedne decenije vladavine kao predsednik bivše sovjetske republike od oko tri miliona ljudi.

Protivnik Sarkisijanove taktike podstakao je grupu mladih aktivista, studenata i drugih opozicionara, da organizuju marševe i blokiraju ulice.

Ipak, 17. aprila, osam dana nakon što parlament izabrao kandidata kojeg je on odobrio za predsednika, Sarkisijan je izabran za premijera i to sa 76 glasova za a 16 protiv.

Zbog zakonskih ograničenja on nije mogao biti ponovo predsednik, ali su ustavne promene koje su usvojene na referendumu 2015. godine omogućile da pozicija premijera bude jača od predsednikove, što je otvorilo mogućnost Sarkisijanu da zadrži vlast.

"Pridružili smo se protestima zbog naših prava, zbog naše budućnosti", rekao je 25-godišnji student Mikajel Nazarijan, čija je fotografija sa demonstrantkinjom Ani Hakobjaninom, na kojoj su u romantičnom zagrljaju dok je u pozadini bodljikava žica, postala hit na društvenim mrežama.

"Mislim da je ovo buđenje studenata najjači preduslov za formiranje civilnog društva, i mislim da će to dovesti do ozbiljnih promena unutar obrazovnog sektora i nadalje za učenike kao građane i roditelje", dodao je on.

Pritisak da se Sarkisijan skloni sa vlasti sličan je protestu "Electric Yerevan" koji je izbio 2015. godine zbog vrtoglavog povećanja cena struje i sumnjivih privatizacija.

Te demonstracije vodila je grupa mladih organizovana pod nazivom "Ne pljačkama". Oni su želeli da Vlada obustavi planirano povećanje cene električne energije od 17 posto, i taj cilj je delimično ostvaren.

Iako nije bilo zvaničnih procena o tome ko su učesnici sadašnjih protesta, fotografije i video snimci pokazuju da su većina onih na ulicama učenici i mlađi Jermeni koji žele da razbiju barijere.

"Vidim mlade ljude, generaciju rođenu nakon proglašenja nezavisnosti, koji su spremni da se pokrenu. Ovaj duh mora biti održan. Ne sme se prekinuti", izjavio je Armen Rustamijan, član Biroa jermenske revolucionarne federacije i njegovog parlamentarnog bloka, za RSE.

"Nova generacija govori i govori. Ako nova vlada bude iskrena u omogućavanju promena koje za cilj imaju napredak u Jermeniji, oni ne smeju dozvoliti da se omalovažava duh omladine i ne smeju razbiti težnje te generacije".

Lider protesta Pašinijan pozvao je na početak nacionalne "ljubičaste revolucije", aludirajući na političku nenasilnu tranziciju u Čehoslovačkoj od komunizma do zapadnog stila demokratije krajem 1989. godine.

Ta revolucija je izazvana studentskim protestima na ulicama Praga koji su postali nasilni i doveli su do podrške ostatka nacije.

"Ljudi su nezadovoljni situacijom u zemlji, nezadovoljni razvojem u zemlji u poslednjih 10 godina i ne žele da zemlja nastavi u istom pravcu", rekao je 23-godišnji Mikael Gukasian, student na državnom univerzitetu u Jerevanu.

Javljaju se signali da glas mladih dopire do svesti odgovornih.

Jedan od glavnih mostova u Jerevanu blokiran je 20. aprila sa tri teška kamiona nakon što je gomila okupljenih tu stigla u ranim popodnevnim časovima. Vozači kamiona su ostavili svoja vozila parkirana tamo i pridružili se marševima "Odbacimo Serža" koji su krenuli prema parlamentu.

"Želimo da budemo uz naše mlade ljude," rekao je jedan od njih za jermenski servis RSE. "Želimo dobar život za našu djecu."

Politički analitičar De Val kaže da vidi paralele između trenutne situacije i protesta oko električne enrgije, ali ističe da demonstranti i dalje nemaju strukturu i organizaciju.

"Oni nemaju političku partijsku pripadnost, većinu definisanog rukovodstva ili dobru organizaciju, što znači da sadašnji jermenski režim može izaći iz protesta tako što će čekati da se sami raspuste", rekao je on.

XS
SM
MD
LG