Dostupni linkovi

Predsednik Jermenije podneo ostavku


Predsednik Jermenije Armen Sarkisijan, avgust 2021.
Predsednik Jermenije Armen Sarkisijan, avgust 2021.

Jermenski predsednik Armen Sarkisijan podneo je ostavku, objavljeno je u nedjelju, 23. januara na njegovoj službenoj internet stranici.

„Predsednik nema neophodne alate da utiče na fundamentalne procese unutrašnje i spoljne politike u sadašnjem teškom periodu za zemlju i naciju“, rekao je Sarkisjan.

„Ovo apsolutno nije emotivna odluka, već odluka koja dolazi iz određene logike“, navedeno je u izjavi na internet stranici.

Sarkisijan je prošle godine bio u sporu sa premijerom Nikolom Pašinjanom oko niza pitanja, posebno tokom posledica šestonedeljnog rata sa Azerbejdžanom oko spornog regiona Nagorno-Karabaha koji je okončan mirovnim sporazumom uz posredovanje Rusije.

Jermenske snage su izgubile kontrolu nad velikim delovima regiona i okolnim okruzima, dok je Azerbejdžan uspeo da povrati teritoriju izgubljenu u separatističkom sukobu ranih devedesetih.

Sarkisijan je kritikovao premijera što je izostavljen iz pregovora o okončanju rata, a kasnije se usprotivio kada je Pašinijan smenio vojne vođe Jermenije usred antivladinih protesta.

Sarkisijana, bivšeg premijera i dugogodišnjeg ambasadora u Ujedinjenom Kraljevstvu, parlament je u martu 2018. izabrao za predsednika na sedmogodišnji mandat.

Za sada nije jasno ko će ga zameniti.

Prema ustavu, vanredni izbori za predsednika moraju da se održe 25 do 35 dana nakon što funkcija ostane upražnjena.

Pašinjan je u novembru razrešio dužnosti ministra odbrane Aršaka Karapetjana i na tu funkciju imenovao Surena Papikjana, potpredsednika Vlade Jermenije, piše agencija Rojters.

XS
SM
MD
LG