Dostupni linkovi

Građanska pobuna mijenja Jermeniju


Nikol Pašinijan jermenski opozicionar, vjerovatni budući premijer 26. aprila 2018. u Jerevanu
Nikol Pašinijan jermenski opozicionar, vjerovatni budući premijer 26. aprila 2018. u Jerevanu

Jermenski parlament će glasati o novom premijeru 1. maja, do čega su develi višednevni protesti u zemlji, koji su prvo rezultirali ostavkom premijera Serža Sarkisijana, pa potom i novim pritiskom vođe protesta Nikola Pašinijana da mu se preda vlast.

Dva čelnika vladajuće Republikanske stranke u međuvremenu su u Moskvi, na razmatranju političke krize u Jemeniji.

Predsjednik parlamenta Ara Bablojan objavio je u četvrtak održavanje posebne sjednice Skupštine 1. maja, na kojoj će poslanici izabrati novog premijera zemlje, budući se vladajuća Republikanska stranka Jermenije (HHK) našla pod rastućim pritiskom da preda vlast opozicionom lideru Nikolu Pašinijanu.

On je u srijedu obnovio proteste u Jermeniji, koji su prethodno trajali 11 dana i okončani nakon što je dugogodišnji premijer i predsjednik te zemlje Serž Sarkisijan u ponedjeljak iznenada podnio ostavku na dužnost šefa vlade.

Pašinijan je u četvrtak, 25. aprila, šetajući sa demonstrantima u karakterističnoj vojničkoj majici kratkih rukava, preko megafona otvoreno zatražio i da vladajuća Republikanska stranka preda vlast, te naznačio da želi premijersku funkciju.

Protesti su već u popodnevnim satima rezultirali izlaskom manje članice vladajuće koalicije iz vlade i pozivom na izbor premijera sa "povjerenjem naroda".

Potez jermenske Revolucionarne federacije, poznate i kao Dašnaktsutjun, bio je veliki udarac za vladajuću Republikansku stranku, koja je optužena da i pored ostavke premijera, neće da preda vlast.

"Imajući u vidu aktuelnu situaciju, mi najavljujemo ukidanje našeg učešća u političkoj koaliciji", navedeno je u saopštenju Dašnaktsutjuna, uz dodatak da parlament treba da izabere za premijera "onoga ko uživa povjerenje naroda".

No, i pored Sarkisijanove ostavke, te izlaska manje članice iz vladajuće koalicije, Republikanska stranka još uvijek kontroliše većinu sa 58 poslanika u parlamentu, koji broji ukupno 105 mjesta.

Proslava na ulicama Jermenije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Pašinijan se, pak, 26. aprila susreće sa ostalim parlamentarnim frakcijama da osigura svoju kanadidaturu za premijera. Već se, kako je rekao, susreo sa Gagikom Carukijanom, liderom druge po snazi stranke u Jermeniji, opozicione Carukijan alijanse.

Nije isključeno da bi mogao dobiti podršku i dojučerašnje manje članice vladajućih, imajući u vidu poruku da za premijera treba izabrati onoga ko "uživa povjerenje naroda". Nekolicina članova Revolucionarne federacije javno su iskazali podršku Pašinijanu tokom protesta na ulicama Jerevana u posljednje dvije sedmice.

U međuvremenu su dva ključna zvaničnika vladajuće Republikanske partije, vršilac dužnosti ministra vanjskih poslova Edward Nalbandian i vršilac dužnosti zamjenika premijera Armen Gevorgian, u Moskvi na razmatranju posljedica političke krize u Jerevanu.

Na upit Radija Slobodna Evropa u vezi njegove agende Moskvi, Nalbandian nije želio da odgovori sa kim će se od ruskih zvaničnika sastati.

Njihova posjeta Moskvi stiže nakon što su se u četvrtak kasno uveče u Jerevanu sastali Sarkisijan i vršilac dužnosti premijera Karen Karapetian sa članovima vladajuće stranke.

Protesti opozicije nastavljeni su i u četvrtak 26. aprila
Protesti opozicije nastavljeni su i u četvrtak 26. aprila

Nakon sastanka je nagoviješteno da bi Sarkisijan mogao napustiti lidersku dužnost u stranci, ali nije rekao ko bi mogao biti novi predsjednik.

Republikanska stranka je takođe saopštila da su spremni da pregovaraju sa opozicionim liderom Pašinijanom "o svakom pitanju bez preduslova".

Pašinijan predvodi stranku Civilnog ugovora, ima devet poslanika u parlamentu i tokom demonstracija je iskazao želju da preuzme dužnost premijera "ako ga narod prihvata".

"Jermenski narod ima kandidata za premijera i stranke u nacionalnom parlamentu moraju priznati političku realnost i nominovati kandidata sa konsenzusom", poručio je Pašinijan.

U međuvremenu, predsjednik zemlje Armen Sarkisijan je izjavio da zemlja okreće "novu stranicu" svoje istorije.

"Od sada živimo u novoj Jermeniji gdje građani, organizacije i građanski pokreti postaju jedan sveopšti jermenski pokret na koji možemo biti ponosni", rekao je predsjednik zemlje dodajući da "niko ne može negirati novu realnost!"

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG