Dostupni linkovi

Jermenija: Nastavljeni protesti zbog povećanja cena struje


Jerevan: Demonstranti proveli drugu noć na ulicama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Jerevan: Demonstrabti proveli drugu noć na ulicama

Uprkos oštroj reakciji policije u prestonici Jermenije, Jerevanu, građani već dva dana protestuju zbog najava o povećanju cene struje.

Skoro 7.000 demonstranata preplavilo je u utorak uveče jerevanski Trg slobode pokušavši da stignu do predsedničke palate.

U tome ih je sprečila policija, opremljena za razbijanje demonstracija posle čega su građani blokirali saobraćaj na centralnoj gradskoj saobraćajnici.

Stotine građana blokiralo je Bagramjansku aveniju preko noći, a na tom mestu su bile raspoređene i jake policijske snage. Ponovili su svoje zahteve da se opozove odluka o poskupljenju struje za 17 do 22 odsto od 1. avgusta.

Video: Policija rasteruje demonstrante u Jerevanu (RSE)

Jermenska policija silom rasterala demonstrante
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Zamenik šefa jerevanske policije Valeri Osipian izjavio je da je građanski skup nezakonit, rekavši i da su oslobođeni demonstranti koji su prethodnih dana bili privedeni.

U međuvremenu, predsednik Jermenije Serž Sargsjan ponovio je nastojanje da se razgovara sa demonstrantima o njihovim zahtevima.

Policija je u utorak tokom protesta uhapsila 237 osoba i vodenim topovima rasterala na hiljade demonstranata, koji su se okupili u glavnom gradu Jermenije.

Novinari na terenu, koji su zabeležili policijsko nasilje, takođe su privedeni i pretučeni. Mnogima je oštećena oprema i zaplenjeni snimci. Među njima je bilo i kolega iz jermenskog dopisništva Radija Slobodna Evropa.

“Radi se o brutalnom i neprihvatljivom napadu koje je u neskladu sa normama po kojima bi policija trebalo da se ponaša”, rekao je Harry Tamrazian direktor jermenskog servisa RSE.

Američka ambasada u Jerevanu saopštila je da je zabrinuta zbog policijskog nasilja i zatražila punu i transparentnu istragu. Na sličan način reagovale su misije EU i OEBS-a u Jermeniji. Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, saopštio je da Rusija s velikom pažnjom prati događaje u prestonici Jermenije, koju je označio bliskim partnerom Rusije.

XS
SM
MD
LG