Dostupni linkovi

Jermenija navodi da se primirje s Azerbejdžanom održava


Mher Margarian, jermenski ambasador pri Ujedinjenim nacijama, obraća se Savjetu sigurnosti UN-a u New Yorku 15. septembar 2022. 

Ministarstvo odbrane Jermenije izjavilo je 16. septembra da se primirje sa Azerbejdžanom održava i da je "situacija nepromijenjena" na granici nakon izbijanja oružanih okršaja. Spor oko regije Nagorno-Karabah na Kavkazu između dvije susjedne zemlje traje decenijama.

Oružani okršaji koji su izbili 13. septembra, najteži od kada su dvije strane bile u ratu 2020., okončani su "zahvaljujući uključivanju međunarodne zajednice", tokom noći 15. septembra, i nakon neuspješnog posredovanja Rusije, rečeno je iz Savjeta sigurnosti Jermenije.

Azerbejdžan nije zvanično potvrdio prekid vatre koji je inicijalno najavo jermenski Savjet sigurnosti. Azerbejdžanski ministar odbrane je rekao 15 septembra da je ubijen 71 vojnik u okršajima vikendom na granici s Jermenijom. Ranije je bilo rečeno da je smrtno nastradalo 50 vojnika.

Sjedinjene Države i Ujedinjene nacije pozdravili su 15. septembra prekid vatre. "Pozdravljamo prekid neprijateljstava između Azerbajdžana i Jermenije i nastavićemo da radimo sa stranama kako bismo ga zacementirali", napisao je na Twitteru američki državni sekretar Antony Blinken.

Visoki dužnosnik američkog State Departmenta rekao je naveče 15. septembra - da se primirje "čini se održava".

Pomoćnik glavnog sekretara UN-a Miroslav Jenca rekao je da "međunarodna zajednica mora ostati u potpunosti predana mirnom rješenju između Jermenije i Azerbajdžana i uložiti sve napore da deeskalira trenutne napetosti, vrati strane za pregovarački sto i pomogne im u postizanju mira i stabilnosti u regiji."

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG