Dostupni linkovi

Primirje između Jermenije i Azerbejdžana za sada se poštuje


Sukobi jermenskih i azerbejdžanskih snaga u sredu, 14. septembra 2022.
Sukobi jermenskih i azerbejdžanskih snaga u sredu, 14. septembra 2022.

Prekid vatre između Jermenije i Azerbejdžana poštuje se u četvrtak, 15. septembra, nakon dvodnevnih borbi u kojima je poginulo 176 vojnika sa obe strane.

Armen Grigorjan, sekretar Saveta bezbednosti Jermenije, rekao je da je primirje postignuto zahvaljujući međunarodnom posredovanju stupilo na snagu u sredu veče. Prethodni prekid vatre, kome je Rusija posredovala u utorak, brzo je propao.

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je u četvrtak da je situacija na granici sa Azerbejdžanom mirna od uspostavljanja primirja i da nije prijavljeno nikakvo kršenje. Iz azerbejdžanske vlade nije bilo komentara.

Deklaracija o prekidu vatre usledila je nakon dvodnevnih borbi, najžešćih između između dva dugogodišnja protivnika u poslednje dve godine.

Jermenija i Azerbejdžan međusobno se optužuju za granatiranje. Vlasti u Jerevanu krive zvanični Baku za ničim izazvanu agresiju, a azerbejdžanski zvaničnici kažu da je njihova zemlja odgovorila na jermenske napade.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan rekao je u sredu da je 105 vojnika njegove zemlje ubijeno otkako su borbe izbile u utorak rano, dok je azerbejdžansko ministarstvo odbrane u četvrtak saopštilo da je stradao 71 njihov borac.

Bivše dve sovjetske republike su u višedecenijskom sukobu oko Nagorno-Karabaha, koji je deo Azerbejdžana, ali je pod kontrolom etničkih jermenskih snaga koje podržava Jerevan od završetka rata 1994. godine.

Tokom šestonedeljnog rata 2020. godine, Azerbejdžan je povratio široke delove Nagorno-Karabaha i susednih teritorija koje su držale jermenske snage. Više od 6.700 ljudi je poginulo u borbama koje su okončane mirovnim sporazumom uz posredovanje Rusije. Moskva je rasporedila oko 2.000 vojnika u regionu kao mirovne snage.

Pašinjan je rekao da je njegova vlada zatražila od Rusije vojnu podršku usred najnovijih borbi u okviru sporazuma o prijateljstvu između zemalja, kao i od Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti kojom dominira Moskva.

On je dodao da "ne vidimo vojnu intervenciju kao jedinu mogućnost, jer postoje i političke i diplomatske opcije".

Molba Jerevana za pomoć dovela je Kremlj u nezgodnu poziciju jer paralelno sa pokušajima da održi bliske odnose sa Jermenijom, u kojoj se nalazi ruska vojna baza, nastoji da razvija i bliske odnose sa Azerbejdžanom, koji je bogat energijom.

Pašinjan je u sredu rekao poslanicima da je Jermenija spremna da prizna teritorijalni integritet Azerbejdžana u budućem mirovnom sporazumu, pod uslovom da se odrekne kontrole nad oblastima u Jermeniji koje su njegove snage zauzele.

"Želimo da potpišemo dokument, zbog kojeg će nas mnogi kritikovati i osuđivati i nazivali izdajnicima, a možda će odlučiti i da nas uklone sa funkcije, ali bili bismo zahvalni ako Jermenija dobije trajni mir i bezbednost kao rezultat", rekao je Pašinjan.

Neki u opoziciji su tu izjavu videli kao znak Pašinjanove spremnosti da popusti pred azerbejdžanskim zahtevima i prizna suverenitet Azerbejdžana nad Nagorno-Karabahom.

Hiljade gnevnih demonstranata brzo su se okupili oko sedišta vlade, optužujući Pašinjana za izdaju i zahtevajući da se povuče. Protesti su održani i u drugim jermenskim gradovima.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG