Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Jerevan brani ambasadora u Berlinu koji se sumnjiči za veze s mafijom


Jermenski ambasador u Berlinu Ašot Smbatian

Pišu: Pete Baumgartner i Jermenski servis RSE, priredila: Biljana Jovićević

Neugodnosti na relaciji Njemačka-Jermenija. Naime, jermenska vlada je saopštila da nemaju namjeru da iz Berlina uklone svog ambasadora Ašota Smbatiana, iako su njemački istraživači izvijestili o njegovim navodnim mogućim vezama sa jermenskom mafijom koja operiše u Njemačkoj.

Izvještaj koji su objavili mediji, među kojima i Der Spiegel, baziran je na obavještajnim podacima različitih njemačkih obavještajnih službi.

Jerevan je stao iza svog ambasadora nakon što je u medijima procurio izvještaj njemačkih službi sigurnosti u kojem se ukazuje na njegove moguće veze sa organizovanim kriminalom.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Jermenije Karen Nazarian, rekao je Radio Slobodna Europa (RSE) da je ministarstvo u kontaktu sa njemačkim zvaničnicima „da bi razjasnili kredibilitet optužbi koje su iznesene u medijima“ o ambasadoru Ašotu Smbatianu, i "kao i uopšte vezama jermenske ambasade sa jednom kriminalnom grupom.“

„To su određene optužbe iznesene u medijima. Mislim da ne bi trebalo da preduzimamo korake na osnovu medijskih izvještaja,“ kaže zvaničnik nove reformske vlade premijera Nikola Pašinjana koja je u maju preuzela vlast u Jermeniji.

Medijski izvještaj međutim stiže kao sažetak procurele trogodišnje istrage različitih njemačkih službi bezbjednosti o aktivnostima jedne ozloglašene kriminalne grupe koju vode Jermenci pod imenom „Lopovi iznad zakona“ (Thieves -in-Law), koja operiše širom Evrope i prema izvještajima ima pipke u sportu i diplomatskim krugovima.

Ugledni magazin Der Spiegel, te televizija i radio MDR saopštili su da su došli u posjed kopije finalnog izvještaja, pod kodnim imenom FATIL, (skraćenica za naziv „Borba protiv 'Lopova iznad zakona'“) istrage koja je okončana ovog ljeta i koja je dovela do otvaranja 14 kriminalističkih slučajeva protiv 42 osobe.

Osim toga, zajednički tim novinara Der Spiegela i MDR proveo je pet mjeseci istražujući njemačke operacije protiv ozloglašenih „Lopova iznad zakona“ moćne, globalne kriminalne grupe koja vuče porijeklo još od sovjetskog zatvorskog sistema i poznati su po svojoj bezobzirnosti te po tome što imaju svoje dobro razrađene zakone i pravila ponašanja.

U izvještaju se navodi da je u martu Smbatian ponudio pomoć jermenske ambasade u istrazi ali je njemačka federalna kriminalna policija rekla da su istražitelji odbacili ponudu zbog toga što nijesu mogli isključiti kako je rečeno „moguću fuzuju“ između diplomatske misije i kriminalne grupe „Lopovi iznad zakona" koja operiše u Njemačkoj.

I druge njemačke službe za sproviđenje zakona tako su iskazale oprez u pogledu saradanje sa vlastima Jermenije, objavili su njemački mediji.

Posebno njemačke tajne službe, kako je navedeno, sumnjaju da je Smbatian, kojeg je na dužnost ambasadora postavio 2015. tadašnji predsjednik Serž Sarkisijan imao veze sa kriminalnim grupama, iako nije naveden niti jedan konkretan dokaz.

Njemačka policija, ilustrativna fotografija
Njemačka policija, ilustrativna fotografija

"Apsurdne" optužbe

Smbatian, koji je 30. okobra imenovan i za ambasadora Jermenije u Lihtenštajnu, optužbe o sopstvenoj umiješanosti sa kriminalnim grupama nazvao je „apsurdnim“ i „glasinama“, objavio je njemački portal tagesschau.de. Njegov advokat je takođe ustvrdio da su optužbe da je Smbatian bio član ove kriminalne mreže „besmislene“.

Smbatian je uspio u takozvanom „posljednjem minutu“ da isposluje od suda u Berlinu 6. novembra zabranu da Der Spiegel i MDR zajedno objave dokumentarac o njemačkoj istrazi dan kasnije 7. novembra.

Film „Kum u Njemačkoj“ (Godfather in Germany), detaljno objašnjava, kako navode, operacije grupe “Lopovi iznad zakona” u Njemačkoj i drugim dijelovima Evrope, gdje su navodno sarađivali sa italijanskim i ruskim mafijaškim grupama, uključujući i u distribuciji lažnog novca.

Medijska organizacija MDR je navela da nijesu imali dovoljno vremena da nakon sudske odluke 6. novembra, urade tražene promjene u dokumentarcu kako je zahtjevano sudskim nalogom i zbog toga su odgodili emitovanje.

Takođe su naveli da će se žaliti na sudsku odluku po tužbi jermenskoj ambasadora.

Nije jasno zbog čega je 49-godišnji ambasador Smbatian, želio da spriječi emitovanje.

Ašot Smbatian 2015. prima akreditaciju za ambasadora od tadašnjeg predsednika Nemačke Joahima Gauka
Ašot Smbatian 2015. prima akreditaciju za ambasadora od tadašnjeg predsednika Nemačke Joahima Gauka

Jermensko ministarstvo vanjskih poslova je saopštilo da neće predizimati mjere protiv Smbatiana dok ne istraže medijske izvještaje.

“Naložili smo istragu” rekao je pomoćnik šefa diplomaije Nazarian. “Tiče se veoma delikatnih pitanja, naročito o aktivnostima naše diplomatske misije i reputacije njenog šefa. Ne mogu reći više u ovoj fazi. Hajde da sačekamo rezultate”.

"Otrježnjujući" zaključci

Der Spiegel i MDR tvrde da su u istraživačkom izvještaju kodnog imena FATIL istražitelji utvrdili da su jermenske mafijaške grupe razvile “duboke korijene” i kreirale jednu “snažnu mrežu” u Njemačkoj.

Der Spiegel je nazvao zaključke izvještaja obavještajnih službi kodnog imana FATIL i zajedničko istraživanje medija o kriminalnim grupama “otrežnjujućim”.

Navodi se da te mafijaše grupe, koje su uključene u sve - od manipulisanja automatima za kockanje do reketiranja i pranja novca, čak i krijumčarenja ljudima, imaju “značajne finasijske resurse” i mogu biti prijetnja vladavini prava.

U izvještaju se takođe pominju imena američko-njemačkih boksera IBO šampiona u pero-lakoj kategoriji Karoa Murata, njegovog brata Kokoa, te boksera srednje kategorije Arthura Abrahama, ali istražitelji nijesu uspjeli da uspostave bilo koji konkretan dokaz njihove umiješanosti u aktivnosti jermenske mafijaške grupe, naveli su Der Spiegel i MDR.

Koko Murat je priznao da je bio prisustan tokom obračuna između mafijaških jermenskih klanova u kazinu u istočnom njemačkom gradu Erfut 2014.godine, ali je za Der Spiegel i MDR rekao da niti on, niti njegov brat bokserski šampion Karo Murat nemaju kontakata sa mafijom. Sam Karo Murat je takođe negirao bilo kakve poslovne veze sa članovima mafije. Negirao je i da je učestvovao u obračunu u Erfurtu iako je policija pronašla njegov mobilni telefon u automobilu registrovanom na njegovo ime na mjestu zločina.

Arthur Abraham bez odgovora na tvrdnje o vezama s mafijom
Arthur Abraham bez odgovora na tvrdnje o vezama s mafijom

Druga bokserska zvijezda Arthur Abraham nije odgovorio niti vratio listu pitanja koju su mu poslali novinari ova dva medija o navodima o njegovim vezama sa kriminalnom grupom “Lopovi iznad zakona”.

Jermenske mafijaške grupe, kako se sumnja počele su operisati u Njemačkoj ubzo naon raspada SSSR, kada su imigranti iz Jermenije I drugih bivših sovjetskih republika došli u tu zemlju u zančajnom broju. Međutim njemčake službe sigurnosti siu značjaniju pažnju posvetile tim grupama nakon obračuna izmđu rivalskih gangsterskih bandi 2014. ispred kazina u istočnom njemčkom gradu Erfutu, gdje kako se pretpostavlja “Lopovi iznad zakona” imaju bazu.

Ime jermenskog amabasadora Ašota Smbatina se ne pominje prvi put kod njemačkih službi bezbjednosti.

Der Spiegel je takođe citirao povjerljivi izvještaj iz 2005, kada je berlinski javni tužilac navodno istraživao Smbatiana zbog sumnje za učešće u pranju novca. Takođe, 2008. godine kada je Smbatian bio član osoblja jermenske ambasade u Berlinu, njemačka Federalna obavještajna služba započela je istragu o tome da li je budući ambasador umješan u krijumčarenje, ali su naknadno obustavili istragu zbog nedostatka dokaza.

Sam ambasador je izjavio da nije znao ništa o bilo kojoj prethodnoj istrazi koja je vođena o njemu.

Albert Weiler, član Bundestaga koji vodi njemačko-jermenski forum izjavio je da je šokiran izvještajima o tome da Smbatian ima veze sa mafijom, i da ne može zamisliti da je ambasador učinio išta nezakonito.

“Ne mogu da zamislim da je on učinio bilo šta protivzakonito. Ako je umiješan u takve stvari, to će malo pokvariti moju sliku o čovječanstvu”, rekao je poslanik njemačkog Bundestaga.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG