Dostupni linkovi

Jeremić i Dodik: Beograd ne "zavrće ruku" Srbima u BiH


Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik odbacio je u izjavi za beogradski Blic navode da su vlasti Srbije na bilo koji način uticale na njega prilikom kreiranja stava i odluka kojima bi Republika Srpska trebalo da odgovori visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku na njegove posljednje odluke.

Dodik je rekao da nije tačno da je prilično iznenadna posjeta srpskog šefa diplomatije Vuka Jeremića bila u funkciji "savjetodavanja Dodika".

"Nije riječ ni o kakvoj iznenadnoj posjeti, već o sastanku koji je ranije dogovoren. Bio je to sasvim pristojan razgovor partnera koji su posvećeni evropskom putu. Jeremić je podržao dijalog koji bi trebalo da se dešava u BiH i rješenja koja će doprinijeti da se BiH dalje kreće ka evroatlantskim integracijama. Sve ostalo su spekulacije", rekao je Dodik.

Zapadni ali i neki analitičari u regionu smatraju da Srbija ohrabruje Dodika u njegovom sukobu sa međunarodnom zajednica oko Inzkovih akcija i funkcionisanja zajedničkih bh. institucija te da koristi Dodikove prijetnje o raspadu BiH u svojoj borbi za povrat Kosova.

Premijer Republike Srpske je reako da sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem ima redovnu komunikaciju, ali da ga u vezi sa posljednjim Inckovim odlukama nije kontaktirao.

"Sa Tadićem se redovno čujem, ali nikada nije bilo nekih pritisaka sa njegove strane niti smo razgovarali o posljednjim dešavanjima u RS i BiH. Nemam pojma ni da li je Incko eventualno zvao Tadića. Uostalom, ne vjerujem ni da Incko može da vrši bilo kakav pritisak na nekoga", rekao je Dodik.

Jeremić: Konačno zatvoriti OHR


Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je za beogradsku Politiku da su prošli dani kada je Beograd "zavrtao ruku" Srbima u BiH, istakavši da njegova zemlja želi da pomogne svojim kontaktima i savjetima, ali da će o svim pitanjima posljednju riječ imati rukovodstvo Republike Srpske.

"Srbija nema ni kapacitet, niti želju da svojoj braći bilo šta nameće. Nadamo se da će rezultat naših zajedničkih napora biti evropska, suverena i nezavisna BiH, sa snažnom i prosperitetnom RS u svom sastavu", rekao je Jeremić za "Politiku".

Govoreći o nedavnoj posjeti Banjaluci i susretu sa Dodikom, Jeremić je rekao da je u Banjaluci boravio u nezvaničnoj posjeti i da je sa Dodikom razgovarao o aktuelnoj situaciji u BiH.

"Nije istina da sam ga pritiskao u vezi sa bilo čim. Prošli su ti dani kada je Beograd zavrtao ruku Srbima u BiH. Mi želimo da učinimo sve što je u našoj moći da doprinesemo stabilizaciji prilika na Zapadnom Balkanu na način koji će ubrzati procese evropskih integracija", rekao je Jeremić.

"Mislim da je u domenu mogućeg da se do novembra postigne dogovor koji bi za rezultat imao važan iskorak BiH na putu ka punopravnom članstvu u EU. Da bi se tako nešto dogodilo neophodno je, između ostalog, učiniti sve da se konačno zatvori OHR i da BiH počnu da vode demokratski izabrani predstavnici", rekao je Jeremić.
XS
SM
MD
LG