Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija se mora izviniti kroz deklaraciju


Nedavno u BiH - Haris Silajdžić i Vuk Jeremić
Srbija, ali i druge zemlje u okruženju imaju veoma arogantan stav prema Bosni i Hercegovini, izjavio je u intervjuu za B92 Haris Silajdžić, član predsedništva BiH i lider Stranke za BiH.

Činjenica da Srbija već dva puta “ignoriše” predloge o imenovanju ambasadora BiH u Srbiji je, smatra Silajdžić, upravo je vid arogancije. On kaže da Bosna i Hercegovina više neće predlagati nikoga jer je “očigledno da Srbija ne želi ambasadora i da joj je dovoljan otpravnik poslova”.

Haris Silajdžić ponovio je da ne želi da dođe u Beograd i da Srbija mora da se izvini zbog genocida u Bosni i Hercegovini.

Kritikujući odnos Srbije kada je reč o zločinima iz prošlosti, Silajdžić kaže da ne postoji nijedan razlog zbog kojih bi sadašnja generacija u Srbiji “plaćala cenu divljaštva koje je počinio Slobodan Milošević i ostali s njim”.

On objašnjava da nije dovoljno da je Srbija svesna zločina, već je važan način na koji će se javno s time suočiti. “Nisam čuo da je iz srpskog parlamenta došla deklaracija….Ne znam zašto je problem reći da Srbija, kao država – ne mislim na sadašnje rukovodstvo - priznaje krivicu? I onda normalno krene dalje”, zapitao je Silajdžić.

Na pitanje da li bi hapšenje Ratka Mladića bilo dovoljan dokaz da se Srbija suočila sa zločinima iz prošlosti, Silajdžić je odgovorio da to jedno s drugim nema veze.

JEREMIĆ: VEĆ SMO SE OGRADILI

A ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da je BiH najznačajniji i najbliži sused Srbije i zemlja čija će stabilnost i progres umnogome odrediti buduće smernice i kretanje kojim će ići zapadni Balkan.

On je, takođe u intervjuu za TV B92 izbegao direktno da odgovori na informaciju da će Vlada Srbije predložiti srpskom parlamentu u narednih nekoliko meseci usvajanje deklaracije o Srebrenici.

Umesto toga, on je podsetio da su srpski državni organi o Srebrenici zauzeli jasan stav "još pre četiri godine".

“Kada je reč o Srebrenici, ova zemlja i državni organi ove zemlje su zauzeli vrlo jasan stav. Predsednik Boris Tadić je 2005. godine na desetu godišnjicu zločina u Srebrenici posetio Srebrenicu i time napravio jedan veliki gest koji iskazuje zvaničan stav naših državnih organa po tom pitanju”, rekao je ministar Jeremić.

Govoreći o stanju u Bosni i Hercegovini, Jeremić je rekao da je Srbija spremna da učini apsolutno sve i da se "angažuje sa svojim prijateljima i susedima u BiH", kako bi se u BiH uspostavilo poverenje i došlo do neophodnih promjena koje će omogućiti ubrzani nastavak evropskih integracija.

"Srbija na sto, kada je reč o BiH, stavlja jedan stav, koji je od presudne važnosti za bilo šta što se bude u budućnosti dešavalo u BiH, a to je da Beograd u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH. To je naš principijelni stav kada je reč o bilo kojoj zemlji", rekao je Jeremić.

MESIĆ ODLAZI

Prema njegovim rečima, taj principijelni stav Srbije po pitanju zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH predstavlja jedan od temelja buduće politike međunarodne zajednice, uključujući i Srbiju, kada je riječ o budućnosti ne samo BiH, nego i celog zapadnog Balkana.

Govoreći o odnosima sa Hrvatskom, ministar spoljnih poslova Srbije izjavio je da Srbija želi najbolje odnose sa Hrvatskom, ali da ta zemlja na međunarodnoj sceni i svojim nastupima radi suprotno osnovnim interesima Srbije.

Jeremić je rekao da se “nada da će naredni predsednik Hrvatske imati bolje namere prema Srbiji i da će zajednički sa srpskim zvaničnicima raditi na poboljšanju odnosa dve države, nego što to radi odlazeći predsednik Stjepan Mesić.

On je rekao da su nastupi Mesića poslednjih mesec dana očigledan pokušaj provokacije Srbije, ali da je Mesićeva "težina mala", jer odlazi.

Predsednica Helinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko ocenila je u izjavi za RSE da je Srbija narušila odnose sa svim zemljama u regionu koje su priznale Kosovo, uključujući i Hrvatsku.

"Međutim, ne može se reći da predsednik Mesić ima bilo kakav negativan stav, on samo uvažava realnost. On je jedan od retkih autentičnih predsednika koji se zalaže za promenu u Bosne i mislim da tu leži i problem kada je Beograd u pitanju, zbog Mesićeve kritike Dodika i njegove uloge u radikalizaciji i, na neki način, dovođenja do tačke kada preti njen raspad", kaže Biserko i dodaje da to i jeste razlog što Beograd Mesića vidi kao problem.
XS
SM
MD
LG