Dostupni linkovi

Jeremić u UN: Mirno rešavanje sporova glavna tema predsedavanja


Vuk Jeremić - fotografija iz arhive
Vuk Jeremić - fotografija iz arhive
Izvor: Beta

Rešavanje sporova i sukoba posredovanjem i drugim mirnim sredstvima biće glavna tema predsedavanja Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija (GS UN), rekao je u utorak predsedavajući Skupštine Vuk Jeremić, otvarajući njeno 67. godišnje zasedanje u Njujorku.

"Nakon skoro 800 godina od Velike povelje o slobodama (Magna Carta Libertatum), mnogi ljudi širom sveta još ne uživaju neka od osnovnih prava pomenutih u tom dokumentu... Upravo iz tog razloga smatram da striktno poštovanje međunarodnog prava i podrška izgradnji pravnih država treba da bude jedna od najvažnijih tema na 67. zasedanju GS UN", rekao je Jeremić, bivši šef srpske diplomatije u dva uzastopna mandata.

On je istakao da će ključni prioriteti tokom njegovog jednogodišnjeg predsedavanja biti ispunjavanje Milenijumskih ciljeva, identifikovanje i sprovođenje ciljeva održivog razvoja, kao i osnaživanje uloge Generalne skupštine u rešavanju svetske ekonomske krize i njenih socijalnih posledica.
Generalna skupština UN
Generalna skupština UN

"Mir i bezbednost su preduslovi za stabilnost neophodni za globalni ekonomski rast, održivi razvoj i društveni napredak", istakao je Jeremić, koji će u narednih godinu dana predsedavati Generalnom skupštinom UN.

Novi predsedavajući Skupštine, koji je od svog prethodnika iz Katara preuzeo dužnost u ime Istočnoevropske grupe koju čine 23 zemlje, dodao je da će prioriteti biti i aktivniji proces razoružanja, borba protiv terorizma i snaženje mirovnih misija UN.

"Sarađujući još čvršće, poslaćemo jasnu poruku onima koji finansiraju, planiraju i učestvuju u terorizmu da istorija nije na njihovoj strani. Ne smemo nikada pred njima pokleknuti", istakao je predsedavajući Generalne skupštine.

Jeremić je istakao da je uveren da su UN, uprkos svim slabostima, "ključna adresa za rešavanje rastućih izazova čovečanstva", obećavši da će služiti ciljevima svetske organizacije i poštovati jednakost svih suverenih država članica.

"Visok intenzitet promena u savremenom svetu nastaviće da bude obeležje našeg vremena. Koliko god to želeli, UN nisu u mogućnosti da reše sve probleme savremenog sveta preko noći. Ipak, uprkos svim slabostima, koje postoje u svim institucijma koje je osmislio ljudski um, uveren sam da su UN ključna adresa za rešavanje rastućih izazova sa kojima se suočava čovečanstvo", poručio je Jeremić.
XS
SM
MD
LG