Dostupni linkovi

Narodna stranka: Krivične prijave protiv srpske premijerke, ministarke i Milenijum tima


Lider Narodne stranke Vuk Jeremić
Lider Narodne stranke Vuk Jeremić

Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke (NS), izjavio je da je ta opoziciona partija Tužilaštvu Srbije za organizovani kriminal podnela krivične prijave protiv Stojana Vujka i Ivana Bošnjaka, vlasnika firme Milenijum tim, Ane Brnabić, predsednice Vlade Srbije, i Zorane Mihajlović, ministarke rudarstva i energetike, zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja u vezi sa izgradnjom gasovoda od Beograda do Loznice.

Jeremić je na konferenciji za novinare 20. jula u Beogradu rekao da je taj posao vredan skoro 75 miliona evra i da je informacije o u vezi sa gradnjom gasovoda Narodna stranka dobila od ljudi iz struktura vlasti.

On je pitao zbog čega, kako tvrdi, nije raspisan tender za izgradnju gasovoda Beograd-Loznica kako bi se javile i neke regionalne ili međunardne kompanije, kao i zašto odluke o tom poslu nisu javno dostupne.

„Odluka o sprovodjenju javne nabavke od 4. juna 2021. i Zaključak Vlade Srbije od 8. aprila nisu dostupni u javnom domenu. Posao se donosi u tajnosti, kroz tajnu odluku Vlade", rekao je Vuk Jeremić.

U krivičnoj prijavi Narodne stranke dostavljenoj novinarima navedeno je da su Brnabić i Mihajlović u periodu od 8. aprila do 4. juna iskorišćavanjem službenog položaja doneli Zaključak Vlade Srbije koji su prikrili od javnosti i koji nije objavljen u Službenom glasniku.

Takođe se u krivičnoj prijavi Narodne stranke navodi i da su naložili Javnom preduzeću Srbijagas da u postupku javne nabavke radova za izgradnju gasovoda Beograd-Valjevo-Loznica tu nabavku sprovede mimo procedure Zakona o javnim nabavkama, odnosno bez upućivanja javnog poziva.

„Time su sprovođenje javne nabavke prikrili od javnosti i onemogućili učešće zainteresovanim licima, a po prethodno postignutom dogovoru sa Vujkom i Bošnjakom", stoji u krivičnoj prijavi Narodne stranke.

Vuk Jeremić rekao je da je firma Milenijum tim ranije podnela osam tužbi u visini od po 100.000 evra protiv Narodne stranke i njenih predstavnika i dodao da će Narodna stranka do septembra analizirati još dokumenata o njenom poslovanju.

Mihajlović: Jeremić taliban opozicije

Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike Srbije, saopštila je da su kritike Vuka Jeremića, predsednika Narodne stranke, o izgradnji gasne infrastrukture, kako je saopštila, deo kampanje kojom pokušava da zastraši političke protivnike.

“Posle priče o tajnom gasovodu, lider talibanskog krila opozicije, Vuk Jeremić, našao je novi način da privuče pažnju na sebe podnošenjem krivične prijave u vezi sa izgradnjom gasovoda od Beograda do Loznice”, napisala je Mihajlović u izjavi.

Ona je navela da je Jeremić pokazao da ne zna da se infrastrukturni projekti ne mogu raditi u tajnosti ali i, kako je dodala, da ne zna ni druge procedure jer bi inače znao da ministarstvo koje ona vodi nije učestvovalo u sprovođenju nabavke za gradnju gasovoda.

Milenijum tim: Poslujemo po zakonu

Kompanija Milenijum tim (Millennium Team) saopštila je 20. jula da će sarađivati sa nadležnim organima povodom krivične prijave koju je protiv njenih osnivača najavila Narodna stranka.

„Čelnike Narodne stranke pozivamo da se uzdrže od komentarisanja poslovanja kompanije u čiji rad nemaju uvid ili nemaju dovoljno stručnog znanja da ga sagledaju. Ili da budu spremni da za svoje tvrdnje, koje nanose štetu velikoj domaćoj kompaniji, dokaze ponude pred nadležnim organima Srbije“, naveo je u saopštenju za agenciju Fonet Milenijum tim.

Ova kompanija, koja nije odgovorila na imejl Radija Slobodna Evropa za komentar povodom prijave Narodne stranke, dodala je za Fonet da za skoro 20 godina poslovanja u Srbiji nijednom nije prekršila zakon.

Ova firma krajem juna demantovala je navode sa tadašnje konferencije za medije Narodne stranke na kojoj je Vuk Jeremić govorio o navodnom kršenju procedura za izgradnju gasovoda Beograd-Valjevo-Loznica.

“U postupku izbora izvođača radova kompanija Milenijum tim postupila je u skladu sa zakonom i procedurama. Ponude za ovaj posao predalo je šest kompanija, što govori da Milenijum tim ni na koji način nije bio favorizovan”, saopšteno je, između ostalog, tada listu Danas.

Premijerka Srbije Ana Brnabić za sada nije komentarisala krivičnu prijavu Narodne stranke.

XS
SM
MD
LG