Dostupni linkovi

Pokušaj atentata na britanskog ambasadora




Samoubilački napad, u kojem je meta napada bio britanski ambasador u Jemenu, ima obeležja terorističke grupe Al Kaida, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Jemena.

Ambasador Britanije u Jemenu Timoti Torlot nije povređen u tom napadu.

Policija Jemena precizirala je da se atentat dogodio u siromašnoj četvrti istočnog dela jemenske prestonice i da je bombaš samoubica aktivirao eksploziv, koji je verovatno nosio oko struka, kada je pored njega prolazila kolona službenih vozila.

Do sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, a pretpostavlja se da je za njega odgovorna Al Kaida.

Britanska ambasada u Sani upozorila je da današnji atentat pokazuje koliko je loše stanje bezbednosti u Jemenu, a zvaničnici u Londonu su poručili da sa jemenskim vlastima učestvuju u hitnoj istrazi o napadu.

Portparol ministarstva inostranih poslova Velike Britanije rekao je da niko iz britanske ambasade nije povređen u napadu.

"Došlo je do eksplozije pored automobila u kome je bio ambasador. On nije povređen, kao ni bilo ko drugi od osoblja ambasade osoblja i britanskih državljana."

Prema nezvaničnim izvorima bliskim bezbednosnim službama, a koje je objavila britanska mreaža “Sky news”, prilikom napada tri osobe su ranjene. Dva povređena su pripadnici obezbeđenja, dok je treći povređeni bio slučajno u blizini mesta napada.

Ministarstvo inostranih poslova takođe je saopštilo da će "britanska ambasada privremeno biti zatvorena”.

"Savjetujemo sve britanske državljane u Jemenu da budu strpljivi i ostanu pribrani. Radimo na što bržem utvrđivanju činjenica u vezi sa napadom.”

Timoti Torlot na mestu ambasadora Velike Britanije u Jemenu je od 2007. godine. Pre dolaska na tu dužnost, bio je, između ostalog, zamenik šefa misije u britanskoj ambasadi u Bagdadu.

Jemen je dospeo u centar međunarodne zabrinutost zbog delovanja Al Kaide.
XS
SM
MD
LG