Dostupni linkovi

Predsjednik Jemena se povukao i prenio ovlasti u pokušaju da se okonča rat


Vojni oficiri lojalni Hutima na obilježavanju godišnjice intervencije koalicije predvođene Saudijskom Arabijom u jemenskom sukobu, u Sani, Jemen, 26. marta 2022.

Predsjednik Jemena u egzilu povukao se i prenio svoje ovlasti na predsjedničko vijeće u četvrtak.

Čini se da su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati odigrali ulogu u odluci predsjednika Abed Rabo Mansour Hadija, koji su je brzo pozdravili i obećali tri milijarde dolara pomoći. Šef novog vijeća ima bliske veze s Rijadom.

Još je nejasno da li će prebacivanje ovlasti ubrzati okončanje rata, budući da su pregovori pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija bili u ćorsokaku, a borbe, zračni napadi i raketni napadi nastavljeni su do kraja prošlog mjeseca. Huti nisu odmah komentarisali Hadijevu najavu.

Peter Salisbury, stručnjak za Jemen u Međunarodnoj kriznoj grupi, opisao je prenos moći kao “veliki posao”. Događaj je, napisao je na Tviteru, "najvažniji pomak u unutrašnjem funkcionisanju anti-Huti bloka od početka rata".

Hadi, 76, rekao je da će novoosnovano vijeće upravljati međunarodno priznatom vladom i voditi pregovore s Hutima koje podržava Iran, navodi se u saopštenju objavljenom u državnim medijima.

Taj potez ima za cilj ujediniti anti-Huti pokret nakon godina sukoba i sporova, a skoro sigurno je orkestriran u Rijadu, gdje su se jemenske frakcije sastajale protekle sedmice kako bi razgovarale o naporima da se okonča rat.

“Ovom deklaracijom biće osnovano Predsjedničko rukovodeće vijeće koje će završiti provođenje zadataka u prelaznom periodu. Nepovratno prenosim pune ovlasti Predsjedničkom rukovodećem vijeću”, izjavio je Hadi na jemenskoj državnoj televiziji.

Hadi je također smijenio potpredsjednika Alija Mohsena al-Ahmara, moćnu vojnu ličnost, a njegove ovlasti također delegirao predsjedničkom vijeću.

Predsjedničkim vijećem predsjedava Rashad al-Alimi, Hadijev savjetnik i bivši ministar unutrašnjih poslova u vladi pokojnog predsjednika Ali Abdullaha Saleha.

Al-Alimi ima bliske veze sa Saudijskom Arabijom i drugim političkim grupama unutar Jemena, uključujući moćnu stranku Islah - transnacionalni ogranak Muslimanskog bratstva u Jemenu.

Vijeće ima još sedam članova, a svi imaju politički i vojni uticaj na terenu u Jemenu. To uključuje Aydarousa al-Zubaidija, šefa secesionističkog Južnog prelaznog vijeća - krovne grupe teško naoružanih i dobro finansiranih milicija koje podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati od 2015. godine.

Šeik Sultan al-Aradah, moćni guverner energetski bogate provincije Marib, također je imenovan za člana vijeća. Takav je bio i Tarik Saleh, vođa milicije i nećak pokojnog predsjednika koji ima bliske veze sa UAE.

Rat u Jemenu

Saudijska Arabija i njeni saveznici se bore zajedno sa vlastima u Jemenu protiv Hutija, koje podržava Iran od marta 2015. godine, oko šest mjeseci nakon što su pobunjenici zauzeli velike dijelove sjevera ove države – uključujući i glavni grad, Sanu.

Sukob se smatra posredničkim ratom između sunitske Saudijske Arabije i šiitskog Irana.

Jemenska ekonomija i osnovne usluge, uključujući zdravstvo, kolabirali su zbog dugogodišnjeg rata, ostavljajući 80 posto stanovništva, od oko 30 miliona ljudi, ovisnim o humanitarnoj pomoći.

Hadi je imenovan za predsjednika Jemena 2012. godine sa misijom da nadgleda demokratsku tranziciju nakon pobune u Arapskom proljeću koja je okončala Salehovu dugogodišnju vladavinu.

Međutim, Huti, vjerski pokret koji je postao pobunjenička milicija, udružio se sa Salehom i zauzeo glavni grad Sanu 2014., prisiljavajući Hadija i njegovu vladu u egzil u Saudijsku Arabiju.

Mjesecima kasnije, Saudijska Arabija je formirala vojnu koaliciju i ušla u rat kako bi pokušala vratiti Hadijevu vladu na vlast.

Konflikt je posljednjih godina postao rat regionalnih posrednika u kome je ubijeno više od 150.000 osoba, uključujući preko 14.500 civila. Također je doveo do jedne od najgorih humanitarnih kriza u svijetu.

Pozdravljajući Hadijev potez, Saudijska Arabija je pozvala predsjedničko vijeće da krene u pregovore s Hutima pod vodstvom UN-a kako bi se pronašlo "političko, konačno i sveobuhvatno" rješenje sukoba, navodi državna novinska agencija Saudijske Arabije.

Moćni saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman takođe se sastao sa predsjednikom vijeća i njegovim članovima, navodi saudijska državna TV.

Zaraćene strane najavile su dvomjesečni prekid vatre ranije ovog mjeseca, prvo primirje u Jemenu u cijeloj zmlji u posljednjih šest godina.

Hadijeva najava uslijedila je posljednjeg dana pregovora koje je sazvalo Vijeće za saradnju u Zaljevu sa sjedištem u Saudijskoj Arabiji. Huti su bojkotovali pregovore jer se odvijaju u Saudijskoj Arabiji, teritoriji njihovog protivnika.

Jordansko ministarstvo vanjskih poslova i iseljenika izdalo je saopštenje u kojem pozdravlja Hadijevu odluku i pozdravlja paket pomoći koji su obećale Saudijska Arabija i UAE.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG