Dostupni linkovi

Jemenski Huti oštetili naftni tanker 'povezan s Rusijom'


Glasnogovornik hutijevskih snaga Jahja Sare (Arhiva)
Glasnogovornik hutijevskih snaga Jahja Sare (Arhiva)

Balističke rakete koje su ispalili jemenski pobunjenici Huti prouzročile su "manju štetu" na naftnom tankeru pod zastavom Paname koji je plovio kroz Crveno more u petak, javio je AP.

Pobunjenici su u napadu ispalili tri projektila, od kojih je jedan oštetio brod Andromeda Star pod zastavom Paname i registriran na Sejšelima, saopćilo je Središnje zapovjedništvo američke vojske.

Privatna zaštitarska kompanija Ambrey za tanker je navela da je "uključen u trgovinu povezanu s Rusijom". Brod je putovao iz Primorska u Rusiji u Vadinar u Indiji, saopćio je Ambrey.

Glasnogovornik hutijevskih snaga Jahja Sare preuzeo je odgovornost za napad rano u subotu u unaprijed snimljenoj izjavi koju su emitirali pobunjenici. Naveo je da je tanker "izravno pogođen".

Još jedno plovilo, Maisha pod zastavom Antigva i Barbuda, kojim upravlja Liberija, također je bilo u blizini u vrijeme napada, rekli su SAD. Napad se dogodio kod mjesta Moča u Jemenu, blizu tjesnaca Bab el-Mandeb, koji povezuje Crveno more s Adenskim zaljevom.

Napad je uslijedio nakon porasta napada koje su pokrenuli Hutiji proteklih dana poslije relativnog zatišja u njihovoj višemjesečnoj kampanji protiv izraelskog rata u Pojasu Gaze protiv Hamasa kojeg su, pored ostalih, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija proglasile terorističkom organizacijom.

Hutiji su od novembra pokrenuli više od 50 napada na brodove, zaplijenili jedno plovilo i potopili drugo, prema američkoj pomorskoj upravi.

Napadi Hutija su se smanjili posljednjih sedmica jer su pobunjenici bili meta zračnih napada koje predvodi SAD. Brodski promet kroz Crveno more i Adenski zaljev opao je zbog prijetnje.

Američki dužnosnici kazali su da pobunjenicima možda ponestaje oružja kao rezultat kampanje koju protiv njih vodi SAD i nakon čestog ispaljivanja bespilotnih letjelica i projektila posljednjih mjeseci.

Međutim, od srijede su se dogodila još najmanje dva napada za koje su odgovornost preuzeli Huti. Prvi je gađao MV Yorktown, brod pod američkom zastavom. Drugi je ciljao na MSC Darwin.

Huti su rekli da će nastaviti s napadima sve dok Izrael ne okonča svoj rat u Gazi, u kojem je ubijeno više od 34.000 Palestinaca, prema podacima koje je objavio Hamas.

Rat u Gazi je buknuo nakon što su militanti predvođeni Hamasom 7. novembra 2023. napali Izrael, ubivši 1.200 ljudi i uzevši oko 250 drugih za taoce.

Većina brodova na meti Hutija imala je malo ili nimalo izravne veze s Izraelom, SAD-om ili drugim nacijama. Pobunjenici su također ispalili projektile prema Izraelu, iako su većinom presretnuti.

XS
SM
MD
LG