Dostupni linkovi

Novo suđenje za potkupljivanje svjedoka


Jelena Rašić pred haškim sudom, 22. rujan 2010
Jelena Rašić pred haškim sudom, 22. rujan 2010
U srijedu se prvi puta pred sucima Haškog suda pojavila Jelena Rašić, bivša članica tima obrane Milana Lukića,osuđenog na doživotni zatvor zbog niza zločina nad bošnjačkim stanovništvom Višegrada.

Kako stoji u optužnici, Rašić se tereti za nepoštivanje suda zbog svjesnog i hotimičnog ometanja provođenja pravde. To je druga optužnica za podmićivanje svjedoka u postupku protiv Milana i Sredoja Lukića.

Optužena Rašić je odbila mogućnost korištenja odgode od mjesec dana kako bi razmislila te se onda izjasnila o krivnji po pet točaka optužnice. Zato ju je predsjedavajuća sutkinja Michele Picard pozvala da to učini na prvom ročištu.

„Časni Sude izjašnjavam se da nisam kriva ni po jednoj točki optužnice“, izjavila je optužena.

Nakon što je prethodno uhićena u Srbiji, Haški sud je jučer objavio kako je Rašić prebačena u pritvor u Scheveningen. Iako je optužnica protiv nje i dalje zapečaćena, Rašić se kao bivši referent za slučaj u timu obrane Milana Lukića može dovesti u vezu s postupkom protiv Zuhdije Tabakovića koji je u ožujku ove godine osuđen na tri mjeseca zatvora zbog davanja lažne izjave nakon što je s tužiteljstvom zaključio sporazum o priznanju krivnje.

Informacije iz tog sporazuma ukazuju da je Rašić 2008. godine ponudila Tabakoviću 1000 eura ako potpiše lažnu izjavu. Tabaković je izjavu i potpisao, a u njoj stoji da je bio očevidac streljanja grupe Bošnjaka na Drini kraj Višegrada polovicom 1992. godine te da Milan Lukić nije bio među počiniteljima tog
Sutkinja Michele Picard, sudnica Tribunala, 22 rujan 2010
zločina.

Sutkinja Picard naložila je tužiteljstvu dostavljanje optužnice te svih dokumenata vezanih uz slučaj optuženoj Rašić u roku od mjesec dana.

„Htjela bi također podsjetiti obranu da će nakon što dobije sve dokumente imati 30 dana da podnese svoje eventualne prigovore“, izjavila je predsjedavajuća sutkinja dodavši kako će strane u postupku biti naknadno obavještene o datumu sljedeće sudske sjednice vezane uz slučaj.

Podsjetimo, Milan Lukić je prošle godine, prvostupanjskom presudom osuđen na kaznu doživotnog zatvora, a drugooptuženi u slučaju, njegov rođak Sreten Lukić na 30 godina zatvora. U presudi se navodi kako je Milan Lukić bio direktni sudionik streljanja na Drini.

Optuženi koji u pritvoru Haškog suda čekaju drugostupanjsku, konačnu presudu Žalbenog vijeća i dalje tvrde da su nevini osuđeni te da se radi o zamijeni identiteta.

Prije dva mjeseca, tijekom zadnje statusne konferencije o stanju u žalbenom postupku Milan Lukić je za zločine u Višegradu optužio Ristu Perišića, profesora srpskog jezika koji je tijekom rata bio načelnik policije u Višegradu te Branimira Savovića, lokalnog lidera Srpske demokratske stranke. Pri tom je izrazio nadu kako će se oni naći na optuženičkoj klupi budući da su oni bili suci života i smrti u Višegradu, a ne on.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG