Dostupni linkovi

Jelen: Proći će dugo vremena, ako se to ikada desi, da dolar bude potisnut


Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen)

Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) rekla je da će proći "dugo vremena, ako se ikada to desi" pre nego što američki dolar bude zamenjen kao ključna rezervna valuta u globalnoj ekonomiji.

Dominacija dolara kao sredstva razmene u osnovi je posledica snage američke ekonomije, finansijskog sistema i poverenja u američka finansijska tržišta, rekla je Jelen na događaju koji je organizovao istraživački centar Atlantskog saveta.

Ona je istakla da će se ruska invazija na Ukrajinu negativno odraziti na globalni ekonomski rast, napominjući da je cena hrane, energenata i nekih metala znatno porasla, što podstiče postojeće inflatorne pritiske.

"To će verovatno biti udar za globalni rast", rekla je Jelen, dodajući da je "više zabrinuta za izglede za recesiju" u Evropi, koja je najranjivija na poremećaje u snabdevanju energijom iz Rusije.

Sjedinjene Države imaju "veoma snažnu ekonomiju i tržište rada", rekla je Jelen, ali su se takođe suočile sa snažnim inflatornim pritiscima i potencijalom za dalje pritiske na lance snabdevanja zbog restriktivnih mera u Kini u cilju sprečavanja širenja COVID-19.

Ona je apelovala na Kinu da pomogne u okončanju ruskog rata u Ukrajini i upozorila protiv bilo kakvih pokušaja da se potkopaju sankcije Rusiji.

Jelen je izrazila nadu da će Kina učiniti nešto pozitivno iz svojih nedavno potvrđenih "posebnih odnosa" sa Rusijom kako bi pomogla da se okonča rat dodajući da ako to ne učini, to će se loše odraziti na poziciju zvaničnog Pekinga u svetu.

"Na stav sveta prema Kini i spremnost da prihvati njenu dalju globalnu ekonomsku integraciju može uticati reakcija Kine na naš poziv na odlučnu akciju prema Rusiji“, rekla je Jelen.

Ona je takođe naglasila da je Bajdenova administracija odlučna da Rusiju smatra odgovornom za "užasno ponašanje" i kršenje međunarodnog prava, upozoravajući da će se oni koji nastoje da potkopaju sankcije Zapada suočiti sa posledicama.

"Jedinstvena koalicija neće biti ravnodušna prema akcijama koje potkopavaju sankcije koje smo uveli", rekla je Jelen, dodajući da stručnjaci širom sveta "pronalazue nove puteve u našem tehničkom radu na uvođenju, praćenju i sprovođenju sankcija".

Ona je osudila zemlje i firme koje nisu prekinule trgovinske veze s Rusijom, navodeći da se verovatno nadaju da će time što čuvaju svoje odnose sa Rusijom ispuniti prazninu koju su ostavili drugi, i dodala da takva motivacija dugoročno nije održiva.

Jelen je takodje zatražila reformu velikih svetskih ekonomskih institucija, ocenivši da rat u Ukrajini dokazuje potrebu da se osavremene organizacije kao što su Međunarodni montearni fond i multilateralne razvojne banke, i prilagode se 21. veku, u kojem su izazovi i rizici sve više svetski.

Prolećni sastanci MMF i Svetske banke biće iduće nedelje o situaciji u Ukrajini i isporuci vakcina, klimatskim merama i o podršci siromašnim zemljama, rekla je Jelen.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG