Dostupni linkovi

U Srbiji formirana policijska jedinica za suzbijanje ekološkog kriminala


Sastanak povodom formiranja Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine u Srbiji, 30. mart 2022.
Sastanak povodom formiranja Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine u Srbiji, 30. mart 2022.

Jedinica za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine, koja će kao svoju primarnu aktivnost imati borbu protiv onih koji uništavaju i zagađuju prirodu i okolinu, formirana je u Srbiji po naređenju ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, saopštilo je 30. marta to ministarstvo.

Načelnik novoformirane Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine Živica Munćan referisao je ministru Vulinu o planovima i aktivnostima koje će ova jedinica u narednom periodu preduzeti kako bi se ekološkom kriminalu u Srbiji što pre stalo na put, navodi se u saopštenju.

Ministar Vulin je tokom sastanka sa ministarkom za zaštitu životne sredine Irenom Vujović i rukovodiocima Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine rekao da se rast ekološkog kriminala beleži širom sveta i da za posledicu ima uništavanje celokupne prirode, gubitak biodiverziteta i prirodnih resursa.

"Svaka zloupotreba, uništavanje i narušavanje naše prirode, svako zagađivanje šire i uže okoline i našeg prostora biće sankcionisano i kažnjeno od strane Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine, ekološke policije", rekao je Vulin.

Vulin je dodao da "svi oni koji budu namerno ili zarad ličnih interesa doveli naše prirodne resurse u opasnost, moraće da odgovaraju, u skladu sa zakonom".

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović je navela da je podrška policije od velikog značaja za sprečavanje ekoloških prestupa ističući da Ministarstvo koje vodi "već ulaže velike napore kako bi se podigla svest u društvu o značaju zaštite životne sredine".

Vujović je dodala da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine u februaru kreiralo aplikaciju gReact, preko koje građani Srbije mogu da prijave ekološke probleme Ministarstvu.

Nove blokade puteva u Srbiji zbog litijuma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Ekološke organizacije u Srbiji protestovale su i blokirale saobraćaj širom zemlje od novembra 2021. do februara zbog planirane izgradnje rudnika litijuma "Jadar" na zapadu Srbije.

Vlada Srbije saopštila je 20. januara da prekida saradnju sa međunarodnom rudarskom kompanijom Rio Tinto, čija ćerka firma je nosilac projekta eksploatacije litijuma “Jadar” kod Loznice na zapadu Srbije.

"Rio Tinto" je ranije obećao da će poslovati u skladu sa zakonima i ekološkim standardima.

Inicijativa "Kreni-promeni" i Savez ekoloških organizacija Srbije su u martu počeli da prikupljaju potpise za narodnu inicijativu kojom će od Skupštine Srbije tražiti da zabrani iskopavanje bora i litijuma u celoj Srbiji.

XS
SM
MD
LG