Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Jedan studij za tri religije


Centar Sarajeva u kojem se nalaze džamija, katolička i pravoslavna crkva

U Bosni i Hercegovini, od ove akademske godine, osnovan je prvi međureligijski postdiplomski studij, koji je plod suradnje tri teološka fakulteta. Nastavu zajedno pohađaju studenti islamske, katoličke, pravoslavne i drugih vjeroispovijesti.

Osnivanje ovakvog studija, izazvalo je veliku pozornost međunarodne javnosti i diplomatskog kora, domaćih i državnih institucija. Ovaj studij uskoro će završiti prva generacija studenata. Trenutačno se radi na osiguravanju financijskih sredstva za nastavak ovog projekta.

U prvoj generaciji studenata nisu samo studenti sa završenim teološkim fakultetima, nego su tu i diplomirani novinari, pravnici, psiholozi i drugi. Srđan Vidačković iz Sarajeva magistrirao je međunarodno pravo. Bavi se proučavanjem međunarodne krivične odgovornosti, tako da će mu ovaj master studij pomoći i u tom pozivu.

"Vidio sam da nema stabilnog i trajnog mira kroz pravosuđe bez jednog šireg zahvata. Potrebno je obuhvatiti i sve one koji su traumatizirani i one koji imaju teška iskustva. Ta vrsta pravde nije bila dovoljna za postizanje trajnog mira i to me je zapravo motiviralo da upišem ovaj studij", istakao je Vidačković.

Studenti međureligijskog postdiplomskog studija
Studenti međureligijskog postdiplomskog studija

Nadežda Mojisilović iz Istočnog Sarajeva, dipolomirana je psihologinja. Desetak godina angažirana je na području izgradnje mira u BiH, tako da će joj znanje stečeno na ovom studiju pomoći da se dodatno usavrši.

"Zadovoljna sam jer imamo priliku slušati predavanja profesora sa tri različita teološka fakulteta u BiH. S druge strane imamo priliku slušati i predavače s nekih američkih univerziteta i sve to je zaista korisno za sve nas koji dolazimo iz različitih vjeroispovijesti", istakla je Mojsilović.

Studij pohađa i Bojan Topić, sveštenik adventističke crkve u Sarajevu. Tijekom studiranja kaže da vrlo često dođe do rasprave o različitim vjerskim dogmama.

"Svaki teološki sistem se ne preklapa u svemu tačno i savršeno. Nismo se bazirali na tome da tražimo razlike, nego sličnosti. Uvijek dođe do neslaganja kod ljudi, ali važno je to prevazići i pomiriti se", istako je Topić.

Na ovom studiju angažirani su profesori fakulteta humanističkih i društvenih znanosti u Bosni i Hercegovini. Jedan od njih je i Orhan Jašić, viši asistent na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

"Za svakog religioznog čovjeka primarno je to da živi pravovaljano svoju religijsku tradiciju, bilo da je riječ o muslimanima ili kršćanima, odnosno hrišćanima. Za religioznog čovjeka je bitno da je moralan i da se odaziva pozivu svoje vlastite religijske tradicije", naglasio je Jašić.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i predstavnici religijskih zajednica u BiH
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i predstavnici religijskih zajednica u BiH

​Dino Abazović, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, također je jedan od predavača.

"Ovdje se zapravo pokazuje da oni ljude koji ozbiljno misle svoj posao i struku i koji civilizacijski misle savremeni momentum pluralnog bosanskohercegovačkog društva ne mogu drugačije nego zajedno raditi u svima oblastima u kojima se prepoznaju", naglasio je Abazović.

Dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu Darko Tomašević je poručio.

"Želimo dijeliti znanje koje će se iskoristiti za bolje danas i za bolje sutra, odnosno bolje sutra koje ćemo živjeti u miru", naglasio je Tomašević.

U Sarajevu je organizirana donatorska večer na kojoj su se prikupila sredstva za nastavak ovog projekta. Za prvu godinu djelovanja studija financijsku podršku dala je organizacija Catholic Relief Services (CRS).

  • 16x9 Image

    Ivan Katavić

    Od 2005. suradnik redakcije sarajevskog dopisništva Radija Slobodna Europa. Najčešće obrađuje teme iz života običnih ljudi, kulture i sporta. Dobitnik treće nagrade Regionalnog radijskog festivala u Tuzli 2008. za priču o vjerskoj toleranciji u BiH, te dobitnik specijanog priznanja UNICEF-a 2012. za novinarski doprinos kampanji "Pravda za svako dijete".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG