Dostupni linkovi

Mali broj Rusa veruje da je Medvedev šef države


Vladimir Putin (desno) i Dmitrij Medvedev (levo) u Kremlju, 28. februar 2008.
Vladimir Putin (desno) i Dmitrij Medvedev (levo) u Kremlju, 28. februar 2008.

Ukupno 34 odsto Rusa veruje da njihovom državom zapravo upravlja premijer Vladimir Putin, a ne izbrani predsednik Dmitrij Medvedev, pokazala su najnovija istraživanja javnog mnjenja objavljena u subotu.

Istraživanje nezavisne agencije Lavada centar pokazalao je da samo 12 odsto Rusa veruje da njihovom državom upravlja predsednik Medvedev, dok većina veruje da je pravi "šef" države bivši predsednik, a sada premijer, Vladimir Putin.

Pre samo godinu dana, uoči predsedničkih izbora, ankete su pokazivale drugačije raspoloženja javnog mnjenja. Tada je znatno veći broj Rusa bio uveren da će Medvedev, ukoliko pobedi, imati veći uticaj u upravljanju državom.

Oko 23 odsto Rusa tada se izjasnilo da će Medvedev biti pravi lider, dok je samo 20 odsto ispitanika verovalo da će to ipak ostati Putin.

Preostali ispitanici u obe ankete izjasnili su da veruju da upravljanje državom zajednički dele Medvedev i Putin. Medvedev, koji je ranije bio potpredsednik ruske vlade i pre toga direktor Gasproma, izabran je za predsednika 2. marta 2008. godine.

On je na toj funkciji nasledio Vladimira Putina, koji ga je i predložio za svog naslednika. Dvojica glavnih ruskih državnika do sada nisu pokazivala nikakvo razmimoilaženje u stavovima po svim ključnim pitanjima.

Poslednje istraživanje agencije Levada sprovedeno je između 20. i 23. februara na uzorku od 1.600 ljudi u celoj Rusiji. Moguća statistička greška, kako se navodi, iznosi plus-minus 3,4 odsto.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG