Dostupni linkovi

Javne nabavke glavno žarište korupcije u Crnoj Gori


Ilustracija
Ilustracija
Efikasnija borba protiv korupcije i organizovanog kriminala je stalna sugestija vlastima u Crnoj Gori, koja se nalazi u svim analizama, izvještajima i preporukama važnih međunarodih organizacija i institucija, a javne nabavke su oblast u kojoj se lako i efikasno mogu povezati pojedinci iz vlasti, podzemlja, ali i poslovni ljudi koji takvo ponašanje shvataju kao dio postojećeg poslovnog ambijenta.

Oblast javnih nabavki je jedno od glavnih žarišta korupcije u Crnoj Gori o čemu svjedoče sugestije sa brojnih, važnih međunarodnih, ali i domaćih adresa, pa čak i iz same Vlade. Naime, Akcionim planom za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao posebno osjetljiva oblast su, između ostalih, označene upravo javne nabavke.

Direktor Direkcije za javne nabavke Mersad Mujević za RSE kaže da je novi Zakon o javnim nabavkama riješio problem.

"Ja odgovorno mogu da tvrdim da ovaj zakon na jedan najkorektniji način otklanja sve slabosti, sa aspekta i one antikorupcijske inicijative i sukoba interesa koji jesu vrlo važni. Mi ovim zakonom insistiramo na budžetskoj disciplini. Prema tome, efektiva trošenja javnih nabavki jeste jako važna, jer se ovdje generišu sredstva poreskih obveznika. To je bio i motiv donosenja ovog zakona i nema tu velikih problema koji se baš tako eklatantno čine", ocjenjuje Mujević.

"Proces javnih nabavki se može opisati kao proces koji se odvija pod političkim, odnosno stranačkim uticajem", ocjenjuju građani. Prema analizi "Rizici za korupciju u postupcima javnih nabavki" koju je nedavno realizovao Institut alternativa, polovina građana vjeruje da se proces javnih nabavki u veoma maloj mjeri ili čak ni malo ne sprovodi na pošten način, a samo jedna petina da se javne nabavke u Crnoj Gori sprovode nepristrasno, po zakonu i u skladu sa javnim interesom.

Koordinatorka istraživanja, Jovana Marović kaže da je problem u manjku antikoruptivnih mjera i mehanizama, problematičnim zakonskim rješenjima i slaboj aktivnosti državnih organa za borbu protiv korupcije.

"Najveći rizici koruptivnog djelovanja predstavljaju dogovori o ponudama između ponuđača, ali o tome ne postoje pouzdani dokazi. Provođenje pregovaračkog postupka bez prethodnog objavljivanja poziva za javno nadmetanje je takođe podložno na korupciju i u crnogorskom zakonodavstvu postoji prostor za unaprjeđenje ovog postupka, odnosno samog mehanizma za žalbe na taj način što bi se odluka o najpovoljnijoj ponudi mogla osporavati od strane potencijalnih ponuđača koji nijesu pozvani da učestvuju u postupku pregovaranja. Aktivnosti državnih organa u borbi protiv korupcije u javnim nabavkama su slabe. Ovdje prvenstveno mislim na aktivnosti policije i tužilaštva, jer je posljednjih 10 godina zanemarljivo je mali broj krivičnih prijava i optužnica, a još nema pravosnažnih odluka za korupciju u javnim nabavkama", kaže Marović.

Neetičko ponašanje

"Jedna od taktika državnih službenika zaduženih za tendere, da bi nabavku usmjerili u pravcu određenog dobavljača je izrada tenderske dokumentacije i uslova tendera tako da samo ciljani dobavljač može da ga dobije", navodi se u nedavno objavljenoj analizi Američke privredne komore u Crnoj Gori o poslovnom ambijentu, u kojoj se, između ostalog, ocjenjuje da"postoji osjećaj da se mnogi tenderi ne sprovode uz potpunu transparentnost, te da korupcija prožima te postupke".

Igor Lukšić
Igor Lukšić
U Američkoj privrednoj komori u Crnoj Gori napominju da su,"iako je veoma teško dokazati usmjeravanje na tzv. "predkvalifikovane" kompanije u javnim nabavkama, mnoge članice ove asocijacije su navele da su uočile neetičko ponašanje u sklopu javnih tendera“.

Evropska komisija je takođe, doduše konstatujući da je nešto poboljšana transparentnost u borbi protiv korupcije u javnim nabavkama, ocijenila da još uvijek nedostaje striktna primjena zakona."

Predsjednik odbora za građevinarstvo Unije poslodavaca Miodrag Vučetić je, tokom susreta predstavnika ove asocijacije sa premijerom Igorom Lukšićem rekao da problem predstavlja upravo kruto pridržavanje procedure.

"Komisija za ocjenu postupka javnih nabavki je omča o vratu građevinara u Crnoj Gori danas. Ja vam kažem da od 10 postupaka javnih nabavki 2 ne prolazi da čak nekada dođu oni koji su uspjeli da u postupku javnih nabavki izmisle neki detalj po kome će dobiti posao a da taj posao bude daleko skuplji od procijenjene vrijuednosti investitora", rekao je Vučetić.

Premijer Igor Lukšić, međutim, nije prihvatio bačenu loptu, već je vratio u dvorište Unije poslodavaca.

"Moj je prijedlog da se koliko je sjutra sa nivoa Unije poslodavaca uputi inicijativa Komisiji za kontrolu postupka javnih nabavki da se pokuša napraviti neko tijelo, da se usaglasi pristup, da zaista ne dolazimo u situaciju da nam od 10 tendera 7 ili 8 padne zbog neke krajnje proceduralne primjedbe. Znate ponekada je suština nekog postupka koja obezbjeđuje da se dobra namjera pretvori u potpuni sunovrat. Zato mi se čini da u tom sinhronizovanom djelovanju treba obezbijediti i u okviru Uniji poslodavaca neka vrsta servisa za sve kompanije i pomoći u tenderskim postupcima", rekao je Lukšić.
XS
SM
MD
LG