Dostupni linkovi

Javna preduzeća RS u milionskim gubicima


Ilustracija
Ilustracija
Javna preduzeća Republike Srpske su pred potpunim kolapsom, ocjena je nezavisnih ekonomista i opozicionara u tom entitetu. Iako Vlada RS probleme tih preduzeća godinama gura pod tepih, a javnosti povremeno plasira kozmetičke zahvate na njima, stanje je u toj mjeri loše da se više ne može sakriti. Potvrđuju to smjene direktora u Šumama RS, izvještaji o gubicima entitetske Elektroprivrede i stečaj koji prijeti Željeznicama RS.

Stotine miliona maraka gubitaka u javnim preduzećima epilog su priče vlasti Republike Srpske o stabilnoj ekonomiji u tom entitetu. Samo u Željeznicama RS kumulirani gubitak je 185 miliona maraka i prijeti da uskoro dostigne vrijednost kapitala preduzeća.

Revizija učinka utvrdila je da su entitetska elektrodistributivna preduzeća u posljednjih pet godina kumulirala gubitke na mreži od 60 miliona maraka. U Šumama Republike Srpske osam gazdinstava prošle godine je ostvarilo gubitke od 7,6 miliona, uz nanaplaćena potraživanja koja iznose više od 20 miliona maraka.

Direktor Ekonomskog instituta u Bijeljini Aleksa Milojević smatra da neefikasan politički sistem u RS probleme ne rješava već ih gura pod tepih.

''Vlada posuđuje, zadužuje se kreditno i sanira ove velike firme, velike gubitaše samo zato da bi zadržala svoj socijalni mir odnosno da bi se zadržala na vlasti'', smatra Milojević.
Narasli troškovi ličnih primanja, i poslije porasta poreza na dohodak i porasta stopa doprinosa, doveli su do toga da su ta preduzeća do te mjere opterećena troškovima da su počela akumulirati gubitke, kazao je predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić.


Obuzet strahom od svoje privremenosti i rezultata izbora, taj sistem uništava ekonomiju, jer nije u stanju da napravi bilo kakav razvoj, zaključuje profesor Milojević.

Predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić kaže da su dva razloga za predkolapsno stanje u javnim preduzećima.

''Vlada je od tih javnih preduzeća napravila socijalne ustanove. Od trenutka kad su preuzeli upravljanje ovim javnim preduzećima počeli su masovno partijsko zapošljavanje što je posebno izraženo u Elektroprivredi, Šumama i Željeznicama. Narasli troškovi ličnih primanja, i poslije porasta poreza na dohodak i porasta stopa doprinosa, doveli su do toga da su ta preduzeća do te mjere opterećena troškovima da su počela akumulirati gubitke'', zaključuje Čavić.

Drugi problem, ističe Čavić, jeste izvjesna korupcija u sistemu nabavki i sistemu prodaje proizvoda ili usluga ovih javnih preduzeća.

Očiti neuspjeh i narasli kriminal

Ipak, za razliku od prethodnih godina u kojima se problemi nisu priznavali, sada su dostigli takve dimenzije da je priča o stabilnoj ekonomskoj situaciji i za samu vlast postala neodrživa. Pa su u Šumama RS smijenjeni direktori gazdinstava koja su poslovala s gubitkom, postojanje krađe u sistemu elektrodistribucije priznao je i sam ministar, a u Željeznicama RS stečaj se sve više spominje kao realna mogućnost.
Ilustracija
Ilustracija

Opozicionari se, međutim, ne daju zavarati smjenama dijela rukovodstva u javnim preduzećima. Poslanik Srpske demokratske stranke u entitetskom parlamentu Zoran Latinović smatra indikativnim to što institucije RS ne traže krivičnu odgovornost rukovodilaca u Šumama RS, već se javnost spinuje pričom o smjenama.

''Vlada bi očigledno morala da se, na konkretan način, suoči sa kriminalom i korupcijom u vlastitim redovima što ona u ovome trenutku očigledno nije spremna. U očekivanju je lokalnih izbora i vjerovatno daljnjeg pada rejtinga SNSD-a i njegovog uticaja među biračima i građanima u RS'', kazao je Latinović.

Ekonomista Aleksa Milojević navodi dva razloga zbog kojih je vlast RS započela sa smjenama direktora.

''Prvo, taj jedan očiti neuspjeh, jedan pritisak javnosti i narasli kriminal koji je već vidljiv i jedan pokušaj da se to ublaži donekle, da se na neki način kadrovskim izmjenama pokuša to sanirati ili zavarati narod da se nešto radi na tome. Drugo, to govori o jednom potpunom neuspjehu, jer naša kriza je sistemska kriza i ne može se riješiti kadrovskim izmjenama i nekakvom odlučnošću vlasti da se u okviru postojećeg sistema nešto riješi, a postojeća vlast nije u stanju da izmijeni sistem'', kaže Milojević.

Lider Demokratske partije Dragan Čavić smatra da se do lokalnih izbora, na jesen, neće u suštini ništa uraditi.

''Do izbora će tu biti male kozmetičke promjene, priznavanja da je stanje loše, neki paketi programa i mjera, promjene ljudi koje je najjeftinije žrtvovati bez velike buke, na to će se to svesti, a suštinski se ništa neće promijeniti'', ocjenjuje on.
XS
SM
MD
LG