Dostupni linkovi

Britanski ministar zdravlja: Naučiti živeti sa COVID-19


Sadžid Džavid (desno) pokazuje prstom u britanskom parlamentu, pored premijera Borisa Džonsona (levo), oktobar 2019.
Sadžid Džavid (desno) pokazuje prstom u britanskom parlamentu, pored premijera Borisa Džonsona (levo), oktobar 2019.

Velika Britanija mora da nauči da živi sa COVID-om 19, jer će epidemija možda zauvek biti tu, izjavio je britanski ministar zdravlja Sadžid Džavid (Sajid Javid).

On je za televizijsku kuću Sky news rekao da Velika Britanija pre drugih zemalja počinje da ukida mere uvedene zbog virusa korona.

Prema njegovim riječima, moguće je da zbog zaraze u jednoj godini umre 20.000 ljudi, ali da se zbog toga ne zatvara čitava zemlja.

"COVID-19 neće nestati. Biće s nama još mnogo godina, možda zauvek, i moramo da naučimo da živimo s tim. Mislim da vodimo Evropu u tranziciju iz pandemije u endemiju i pokazujemo svetu kako se može živeti sa COVID-om 19", ponovio je Džavid.

Prethodno je britanski premijer Boris Džonson (Johnson) najavio da će restrikcije koje su ponovo nametnute u decembru kako bi se ograničilo širenje varijante omikron, biti ukinute.

Smernice kojima se savjetuje rad od kuće odmah su ukinute dok od sredine naredne sedmice nošenje zaštitnih maski neće biti obavezno, a COVID propusnice više neće biti potrebne za ulazak u noćne klubove.

Džonson se bori za političku budućnost usred skandala zbog zabava sa osobljem tokom perioda zatvaranja, a agencija Frans pres piše da ima onih koji tvrde da je rekalsiranje mera vođeno time što britanski lider želi da udovolji kritičarima ljutim zbog otkrića da su on i njegovo osoblje prekršili pravila COVID zatvaranja pošto su pravili brojne zabave u Downing Streetu.

Džonson je odbio pozive da podnese ostavku.
Velika Britanija je od početka pandemije u martu 2020. godine zabeležila 15.610.069 slučajeva korona virusa, a od posledica bolesti koju virus izaziva preminulo je 153.378, pokazuju podaci univerziteta Johns Hopkins.
Vakcinisano je više od 71 odsto stanovništva.
XS
SM
MD
LG