Dostupni linkovi

JAT može da leti za Dubrovnik


Za vrlo kratko vreme direktnim razgovorima rešen je problem avio-linije JAT-a za Dubrovnik, koja je bila prekinuta posle samo dva leta

Jat Airways moći će da leti za Dubrovnik kada god to bude hteo, saopštili su predstavnici Srbije i Hrvatske nakon dvodnevnih razgovora u Beogradu o otvorenim pitanjima u oblasti saobraćaja. Dogovoreno je da zainteresovane kompanije iz obe države dobijaju privremene avio-dozvole, sve do potpisivanja bilateralnog sporazuma kojim će biti regulisana pitanja vazdušnog saobraćaja:

"Naravno da će avion leteti za Dubrovnik kada JAT to bude hteo, i da će ostali problemi biti rešavani u rokovima za koje smo se dogovorili. Hvala najlepše."

Ovim rečima je Milutin Mrkonjić, ministar infrastrukture Srbije, sažeo bilans sastanka srpske i hrvatske ekspertske delegacije u Beogradu.

Na zajedničkoj press konferenciji, ambasador Hrvatske u Srbiji Željko Kuprešak rekao je da su razgovori o poboljšanju saobraćajnih komunikacija između dve zemlje bili vrlo efikasni:

"Ono što je bilo pitanje problema do sad, ako su se takvi pojavljivali u medijima, danas smo rešili u toku 5 minuta."


I, tako je za vrlo kratko vreme direktnim razgovorima rešen problem letova JAT-a za Dubrovnik koji su, zbog odbijanja hrvatskih vlasti da izdaju dozvole, nedavno prekinuti posle samo dva odlaska aviona srpske aviokompanije u taj grad.


Komercijalni interesi osnov za letove


Miodrag Miljković, državni sekretar za aviosaobraćaj Srbije, rekao je da je dogovoreno da se letovi na redovnim linijama između Srbije i Hrvatske odvijaju na osnovu komercijalnih interesa Jat Airways-a i Croatia Airlines-a:

"Dakle, JAT će da se obrati hrvatskim vazduhoplovnim vlastima onog trenutka kada bude imao opravdanost da leti na tim linijama, a hrvatske vlasti će dati dozvolu JAT-u da može da leti za sve ono što bude zahtevao."

Hrvatska i Srbija dogovorile su da se u najkraćem mogućem roku pokrene procedura za zaključivanje sporazuma između dve države na osnovu kog će avioprevoznici moći da lete po standardima bliskim Sporazumu o otvorenom nebu.

Hrvatski ambasador Željko Kuprešak najavio je da će pitanje ulaska aviona u vazdušni prostor Srbije prilikom korišćenja aerodroma u Osijeku biti rešeno za nekoliko dana, kada u Beograd dolazi delegacija Kontrole leta Hrvatske.

Kako je taj problem u medijima pominjan kao jedan od uslova Hrvatske da bi JAT-u dozvolila letove za Dubrovnik, pitali smo ambasadora Kuprešaka da li je to tako:

"Nije bio uvjet. To je samo zbog ovih, kako smo ih ovde nazvali, tehnološko-tehničkih preduvjeta koje su morali ispuniti – definiranje koridora, prilaznih staza, sletanja, i tako redom. Nema političke opstrukcije što se tiče potpisivanja i pregovaranja oko bilateralnog ugovora o zračnom prometu."


Datum novog polaska za Dubrovnik nepoznat


Zvaničnici su svoje saopštili, ali novinarima i dalje nije bilo jasno da li će JAT sigurno dobiti dozvole za letove u Dubrovnik, pa je njihove sumnje razvejao ministar Milutin Mrkonjić:

"Da! Molim kamere neka slikaju ove ljude s desne strane, tu sede svi prvi ljudi i naših direktorata i agencije, sem, naravno, direktora JAT-a, i u njegovo ime ja kažem: Da! Ako JAT proceni, da!"

Uprkos ovom obećanju, datum novog polaska JAT-a put Dubrovnika nije saopšten.

Pominjalo se da je hrvatska strana zainteresovana za letove do Beograda i Niša, međutim, Jure Šarić, načelnik Uprave vazdušnog saobraćaja Hrvatske, otkrio je da Croatia Airlines još nema nameru da leti ka Srbiji:

"Za sada nemamo nikakvih najava niti imamo zahteva vezanih za tu temu. Privredni subjekti i operatori zrakoplova, ukoliko pokažu interes da žele leteti, obratiće se zrakoplovnim vlastima i mi ćemo razmatrati tu problematiku, odnosno, odgovorićemo na njihov zahtev."

Da podsetimo, nakon objavljivanja informacije da će JAT leteti za Dubrovnik, u Srbiji je nedavno za dve nedelje prodato čak 850 karata.

Milan Vujanić
, predsednik Skupštine JAT-a, rekao je za naš program da je dogovoreno rešenje Hrvatske i Srbije za letove po komercijalnom principu dobro:

"Odlično je rešenje jer ono, u stvari, uvažava potrebe građana, a ne potrebe prevozioca. Znači, kad se izrazi potreba građana da se leti onda će i prevozioci tražiti dozvolu da lete, a ona će biti potpuno komercijalna. Meni je samo bitno da nema političkih smetnji, znači i one su otklonjene, i prema tome letećemo za putnike koji su se namerili da idu za Dzbrovnik."


Delegacije Srbije i Hrvatske dogovorile su i da dve zemlje zajedno nastupaju pred međunarodnim institucijama u realizaciji Koridora 10 i drugih projekata iz oblasti saobraćaja.

Srbija i Hrvatska do 15. oktobra razmeniće po 5.000 dozvola za drumski transport robe, a hrvatska strana razmotriće zahtev Srbije da dobije još 15.000 dozvola.

Saopšteno je i da će se razmotriti uspostavljanje železničkog putničkog saobraćaja na liniji Bogojevo-Erdut.
XS
SM
MD
LG