Dostupni linkovi

Japanska pomoć dijelu Balkana: Spremniji za promjenu izbjegličke rute


Ambasador Japana Kazuja Ogawa i regionalni predstavnik UNHCR za Jugoistočnu Evropu Andrew Mayne
Ambasador Japana Kazuja Ogawa i regionalni predstavnik UNHCR za Jugoistočnu Evropu Andrew Mayne

Vlada Japana dodijelila je Regionalnom uredu UNHCR u Sarajevu donaciju za poboljšanu pripremljenost u slučaju dolaska izbjeglica i migranata u zemlje Zapadnog Balkana koje do sada nisu pogođene izbjegličkom krizom.

Cilj donacije Vlade Japana je povećati kapacitete i sredstva kako bi se moglo što adekvatnije odgovoriti na potencijalni priljev izbjeglica u BiH, Albaniju, Crnu Goru i Kosovo, te na vrijeme pribaviti ključne potrepštine ukoliko bi došlo do promjene izbjegličkih ruta, kazao je ambasador Japana u BiH Kazuya Ogawa.

„Neke zemlje u regiji, uključujući i BiH, nisu do sada bile direktno pogođene izbjegličkom krizom. Ipak, izbjegličke rute mogle bi se promijeniti usljed restrikcija koje određene zemlje uvode kada je u pitanju ulazak na njihovu teritoriju. Postoji mogućnost da se dio izbjeglica opredijeli da u tranzitu prema krajnjem odredištu prođe kroz ove zemlje“, naveo je Ogawa, te dodao da je namjera donacije doprinijeti regionalnoj pripravnosti kada je riječ o migrantskoj krizi.

Oko polovine donacije od preko 100.000 dolara utrošen je na nabavku 5.000 deka i 1.000 prostirki za spavanje, a preostali dio biće iskorišten za nabavku osnovnih potrepština i jačanje kapaciteta za prihvat izbjeglica. Ovaj projekat dodatno je pomogao i lokalnom ekonomskom razvoju, jer su deke i prostirke proizvedene u BiH.

Regionalni predstavnik UNHCR za Jugoistočnu Evropu Andrew Mayne potcrtao je koliko je značajna pomoć Japana zemljama koje su na izbjegličkoj ruti, ili bi to mogle postati.

„UNHCR posebno cijeni predostrožnost Japana kroz podršku mjerama pripravnosti u zemljama koje do sada nisu bile pogođene krizom. U ovom trenutku i u dogleno vrijeme BiH ne očekuje dolazak izbjeglica, ali situacija u regiji se može veoma brzo promijeniti, kao što smo već vidjeli“, kazao je Mayne.

Vlada Japana donirala je ukupno dva miliona dolara UNHCR-u, Međunarodnoj organizaciji za migracije i Međunarodnoj federaciji Crvenog krsta/križa za poboljšanje uvjeta u prihvatnim centrima, poboljšanje kapaciteta upravljanja granicama, kao i nabavku hrane i zdravstvenih usluga u zemljama koje nisu članice EU, a zahvaćene su migrantskom krizom ili bi to mogli postati. Ove zemlje nisu obuhvaćene sigurnosnom mrežom, a kroz njih prolaze migranti i izbjeglice na putu ka EU.

XS
SM
MD
LG