Dostupni linkovi

Japan proširuje sankcije protiv Rusije


Japanski premijer Fumio Kišida najavio je proširenje sankcija protiv Rusije nakon sastanka sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom u Londonu 5. maja.

Japan će zamrznuti imovinu još 140 ruskih državljana i proširiti zabranu izvoza na ruske vojne firme, izjavio je 5. maja japanski premijer Fumio Kišida nakon sastanka sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom u Londonu.

Obraćajući se novinarima, Kišida je rekao da rusko nasilje mora da ima posledice i da agresija Rusije nije samo problem za Evropu.

"Ukrajina bi sutra mogla biti istočna Azija", rekao je Kišida.

Japan i njegovi saveznici "nikada ne smeju da tolerišu jednostrani pokušaj promene statusa kvo upotrebom sile u Indo-Pacifiku, posebno u istočnoj Aziji", dodao je on.

Japan je zabrinut da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla da ima uticaja na Istočnu Aziju, gde je kineska vojska preti da će se, ako bude potrebno, silom ujediniti s otcepljenim Tajvanom kojeg Kina smatra svojom teritorijom.

Prema rečima Kišide, Japan će diverzifikovati izvore energije uz pomoć nuklearnih reaktora i obnovljivih izvora kako bi smanjio zavisnost od energenata iz Rusije.

Kišida je kazao da će biti uložena 1,15 hiljada milijardi američkih dolara u narednoj deceniji kako bi se zadovoljile energetske potrebe.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, Japan je uveo niz sankcija Rusiji, uključujući zamrzavanje imovine pojedinaca, zabranu izvoza luksuzne robe i opreme visoke tehnologije toj zemlji, kao i ukidanje trgovinskog statusa najpovlašćenije nacije.

Najavljena vojna saradnja Velike Britanije i Japana

Premijeri Britanije i Japana najavili su tokom susreta u Londonu da će vojske dve države bliže sarađivati u okviru najavljenog sporazuma o odbrani.

Britanski premijer Boris Džonson je istakao "čvrst stav" Japana protiv ruske agresije u Ukrajini i povukao paralelu sa bezbednosnom situacijom u Aziji: "Akcije autokratskih, prinudnih sila u Evropi mogu se dogoditi u Istočnoj Aziji. Zato želimo da bliže sarađujemo", rekao je Džonson.

Džonsonova kancelarija saopštila je da će sporazum s Japanom omogućiti oružanim snagama dve zemlje zajedničku obuku, vežbe i pomoć pri nesrećama.

Premijeri su se složili da "demokratije širom sveta moraju da se jedinstveno bore protiv autoritarnih režima", navedeno je u saopštenju.

XS
SM
MD
LG