Dostupni linkovi

U Japanu podignuta optužnica protiv osumnjičenog za ubistvo Šinza Abea


Šinzo Abe leži na zemlji nakon ranjavanja tokom predizborne kampanje za izbore u Gornjem domu 10. jula 2022. u Nari, na zapadu Japana, 8. jula 2022. Abe je, uprkos trudu lekara, podlegao povredama
Šinzo Abe leži na zemlji nakon ranjavanja tokom predizborne kampanje za izbore u Gornjem domu 10. jula 2022. u Nari, na zapadu Japana, 8. jula 2022. Abe je, uprkos trudu lekara, podlegao povredama

Japansko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv osumnjičenog za ubistvo bivšeg premijera Shinza Abea (Šinzo Abe), a osumnjičeni je proglašen sposobnim za suđenje posle višemesečnog psihijatrijskog nadzora, preneli su tamošnji mediji.

Tetsuya Yamagami (Tecua Jamagami) je uhapšen odmah nakon što je navodno pucao u Abea, dok je bivši lider držao predizborni govor u julu 2022. ispred železničke stanice u Nari u zapadnom Japanu.

Kasnije tog meseca, Yamagami je poslat u pritvorski centar u Osaki na skoro šestomesečnu mentalnu procenu, koja je završena u utorak. On je sada ponovo u policijskom pritvoru u Nari. Tužioci su rekli da su rezultati njegove mentalne procene pokazali da je sposoban da mu se sudi. Yamagami je takođe optužen za kršenje zakona o kontroli oružja, prema Okružnom sudu u Nari.

Policija je saopštila da im je Yamagami rekao da je ubio Abea, jednog od najuticajnijih japanskih političara, zbog Abeovih "očiglednih veza" sa verskom grupom koju je mrzeo. U svojim izjavama i objavama na društvenim mrežama koje mu se pripisuju, Yamagami je rekao da je razvio gnev jer je njegova majka dala ogromne donacije Crkvi ujedinjenja zbog čega je njegova porodica bankrotirala, a njegov život uništen.

Jedan od njegovih advokata, Masaaki Furukawa (Masaki Furukava), rekao je za AP u četvrtak da je Yamagami bio dobrog zdravlja tokom mentalne procene u Osaki kada mu je bilo dozvoljeno da vidi samo svoju sestru i tri advokata. Furukawa je rekao da je njegovo suđenje ozbiljan slučaj i da uključuje porotu građana.

Zbog složenosti slučaja, biće potrebno najmanje nekoliko meseci pre nego što počne suđenje, dodao je. Policija takođe, kako se izveštava, razmatra dodavanje nekoliko navoda, uključujući proizvodnju oružja, kršenje zakona o kontroli eksploziva i nanošenje štete zgradama.

Neki Japanci su izrazili simpatije prema Yamagamiju, posebno oni koji su takođe patili kao deca sledbenika Crkve ujedinjenja sa sedištem u Južnoj Koreji, koja je poznata po pritisku pristalica da daju velike donacije i koja se smatra kultom u Japanu. Hiljade ljudi potpisalo je peticiju kojom se traži pomilovanje za Yamagamija, a drugi su poslali pakete nege njegovim rođacima ili pritvorskom centru.

Istraga o ovom slučaju dovela je do otkrića višegodišnjih dobrih veza između Abeove vladajuće Liberalno-demokratske partije i crkve otkako je Abeov deda, bivši premijer Nobusuke Kishi (Nobusuke Kiši), pomogao crkvi da se ukoreni u Japanu 1960-ih zbog zajedničkih interesa iz konzervativnih i antikomunističkih razloga.

Popularnost aktuelnog premijera Fumija Kishide je pala zbog njegovog vođenja crkvene kontroverze i zbog insistiranja na održavanju retke, kontroverzne državne sahrane za Abea.

Pet pitanja i odgovora o ubistvu Shinzo Abea
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

XS
SM
MD
LG