Dostupni linkovi

Japanci oboljeli od raka traže odštetu od centrale elektrane Fukušima


Odavanje počasti članovima porodice poginulim u zemljotresu koji je prouzročio havariju u nuklearki Fukušima, Namie, mart 2014.

Pred sudom u Tokiju počela saslušanja 26. maja prema tužbi u kojoj šest osoba oboljelih od raka traže odštetu od blizu pet miliona dolara od operatora nuklearne elektrane Fukušima.

Podnosioci tužbe su u vrijeme nuklearne katastrofe bili djeca i živjeli su u istoimenom gradu, a danas boluju od raka tiroidne žlijezde.

Ovo je prva grupna tužba koju su podnijeli stanovnici Fukušime zbog zdravstvenih problema koji su navodno povezani sa katastrofom, navode njihovi advokati.

Žena u dvadesetim godinama svjedočila je iza paravana i rekla da je odustala od plana da studira zbog višestrukih operacija i liječenja.

Ona je rekla da zbog bolesti nije mogla ići na univerzitet, odnosno nastaviti studiranje radi budućeg zaposlenja ili da ode na koncert.

"Morala sam odustati od svega. Želim da ponovo imam zdravo tijelo, ali to je nemoguće bez obzira na to koliko ja to želim", rekla je ova žena.

Ona i još pet osoba traže odštetu od 616 miliona jena (4,9 miliona dolara) od Tokijske elektrodistribucije jer smatraju da je ova kompanija odgovorna za njihovu bolest.

Havarija u atomskoj centrali dogodila se nakon zemljotresa magnitude devet i cunamija 11. marta 2011. godine.

XS
SM
MD
LG