Dostupni linkovi

Japanska vlada usvojila rekordno visok budžet za odbranu


Pripadnici japanskih snaga čuvaju stražu u blizini raketa zemlja-vazduh Patriot Advanced Capabiliti-3 (PAC-3), raspoređenih kod Ministarstva odbrane u Tokiju, (arhivska fotografija: 7. decembar 2012. godine)

Japanska vlada je usvojila rekordno visok budžet za odbranu u fiskalnoj 2022. godini, u vreme kada Tokio jača odbrambene sposobnosti kao odgovor na rastuću vojnu moć Kine i tenzije između Pekinga i Tajvana.

Kako javlja AP, vlada je u petak, 24. decembra, usvojila budžet za odbranu, težak 5.400 milijardi jena (oko 41,5 milijardi evra), koji uključuje finansiranje istraživanja i razvoja novog borbenog aviona i drugog oružja koje menja odnos snaga.

Povećanje budžeta od 1,1 odsto za fiskalnu godinu koja počinje u aprilu, deseto je uzastopno povećanje japanske potrošnje za odbranu. Ono je u skladu sa obećanjem Tokija Vašingtonu da će ojačati odbrambene sposobnosti sa ciljem odgovora na sve izazovnija bezbednosna pitanja u regionu.

Budžet, koji treba da usvoji parlament, uključuje rekordnu 291 milijardu jena (oko 2,25 milijardi evra) za istraživanje i razvoj u oblasti odbrane, što je 38 odsto više u odnosu na ovu godinu. Od te sume je oko 100 milijardi jena (770 miliona evra) namenjeno razvoju borbenog aviona Ef-Iks (F-X), koji oko 2035. godine treba da zameni staru flotu aviona F-2.

Pošto se kinesko vojno jačanje proteže i na oblast sajber-prostora i svemira, Japan intenzivno radi i na istraživanju autonomnih vozila kojima upravlja veštačka inteligencija, za upotrebu u vazduhu i u morskim dubinama, kao i drugih tehnologija koje mogu da utiču na odnos snaga.

Budžet predviđa 128 milijardi jena (990 miliona evra) za kupovinu 12 stelt lovaca F-35, ključnih za zajedničke operacije Japana i SAD u indo-pacifičkom regionu.

Novi premijer Japana Fumio Kišida navodi da bi Japan trebalo da razmotri razvoj sposobnosti za preventivne napade kao odgovor na jačanje kineske vojske i na rastuće raketne i nuklearne sposobnosti Severne Koreje.

Vojske Japana i SAD sastavile su nacrt zajedničkog plana pripreme za moguću vanrednu situaciju na Tajvanu, u vreme sve većih tenzija između tog samoupravnog ostrva i Kine. Peking tvrdi da je Tajvan deo kineske teritorije koji će silom pripojiti ako bude potrebno.

Japan je među deset zemalja koje za odbranu izdvajaju najviše novca.

XS
SM
MD
LG