Dostupni linkovi

Janukovič odbio da pomiluje Timošenko


Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič odbio je molbu više crkava da povodom Uskrsa amnestira bivšu premijerku Juliju Timošenko.

Pomilovanje Julije Vladimirovne Timošenko predstavljalo bi pred Bogom izraz dobrog dela, istakli su velikodostojnici u dopisu Janukoviču, prenosi Verska informativna agencija.

Molbu su potpisali najviši predstavnici dveju od tri pravoslavne crkve, bez one koja je u jedinstvu sa Moskvom, kao i grkokatolici, katolici, baptisti i pentekostalci.

Sličan apel crkve su uputile predsedniku Janukoviču i prošle godine za Uskrs, ali je on to tada takođe odbio.

Evropski sud za ljudska prava saopštio je krajem aprila da je zatvaranje bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko bilo politički motivisano i predstavlja kršenje njenih prava.

Timošenkova se žalila i na fizičko maltretiranje, ali tu optužbu Evropski sud za ljudska prava nije podržao.

Timošenkova je osuđena na sedam godina zatvora u oktobru 2011. godine zbog zloupotrebe položaja i prekoračivanja ovlaštenja premijera, kada je sklopila ugovor o isporuci gasa sa Rusijom.

Timošenkova je bila ključna figura tokom Narandžaste revolucije 2004. godine. Tvrdi da je cilj njenog zatvaranja bio da se eliminiše iz politike.

Timošensko je bila predsednica Vlade Ukrajine od 2007. do 2010. godine, a 11. oktobra 2011. osuđena je na sedam godina zatvora zbog sklapanja, kako je sud utvrdio, nepovoljnog ugovora o isporuci ruskog gasa Ukrajini.
XS
SM
MD
LG