Dostupni linkovi

EU sankcionisala bivšeg proruskog predsjednika Ukrajine i njegovog sina


Tadašnji ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič (lijevo) namiguje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu tokom ceremonije potpisivanja nakon sastanka rusko-ukrajinske međudržavne komisije u Kremlju 17. ddecembra 2013.
Tadašnji ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič (lijevo) namiguje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu tokom ceremonije potpisivanja nakon sastanka rusko-ukrajinske međudržavne komisije u Kremlju 17. ddecembra 2013.

Zemlje članice Evropske unije (EU) uvele su sankcije bivšem predsjedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču i njegovom sinu zbog navodne uloge u ugrožavanju sigurnosti Ukrajine.

U izjavi Evropskog vijeća od 4. avgusta navodi se da su njih dvojica dodani na postojeću listu sankcija EU "zbog njihove uloge u potkopavanju ili prijetnji teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine te stabilnosti i sigurnosti države".

Vijeće je saopštilo da poduzima akciju kao odgovor na "tekuću neopravdanu i ničim izazvanu rusku vojnu agresiju protiv Ukrajine".

Janukovič je bio predsjednik Ukrajine četiri godine do svrgavanja u februaru 2014. u ustanku protiv okretanja njegove vlade od Zapada prema Moskvi.

Rusija je na poraz svog saveznika odgovorila zauzimanjem ukrajinske teritorije na Krimskom poluostrvu i u istočnoj regiji Donbas. Moskva je pokrenula invaziju punog opsega u februaru 2022.

EU tvrdi da Janukovič (72) i dalje igra "ulogu u potkopavanju ili prijetnji teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine te stabilnosti i sigurnosti države".

Dokument o sankcijama objavljen u Službenom listu EU optužuje Janukoviča da planira da se vrati na vlast u Ukrajini ako ruska invazija uspije i predsjednik Volodimir Zelenski bude svrgnut.

Janukovič je bio dio ruske specijalne operacije koja je imala za cilj smjenu ukrajinskog predsjednika tokomprvih faza invazije, navodi se u službenom listu EU pozivajući se na "različite izvore".

Sankcije protiv Janukovičevog sina, Oleksandra Janukoviča, donesene su iz istih razloga i zbog "provođenja transakcija sa separatističkim grupama u regiji Donbas u Ukrajini".

Kao sankcionirane osobe, otac i sin podliježu zabrani izdavanja viza za EU i zamrzavanju imovine koju posjeduju unutar bloka.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG