Dostupni linkovi

Janukovič pomilovao bliske saradnike Timošenkove


Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič pomilovao je u nedelju šest bliskih saradnika opozicione liderke, bivše premijerke Julije Timošenko koja je na odsluženju kazne.

"Janukovič je potpisao ukaz o pomilovanju šest osuđenih ljudi, uključujući bivšeg ministra unutrašnjih poslova Jurija Lucenka i bivšeg ministra životne sredine Georgija Filipčuka", navodi se u saopštenju, prenela je agencija AFP.

U saopštenju se dodaje da je dekret "u skladu sa tekućim reformama krivičnog zakonodavstva zemlje", a u cilju humanizacije pravnih normi i smanjenja broja ljudi koji se drže u pritvoru.

Ukrajinski Vrhovni sud prošle nedelje odbacio žalbu bivšeg ministra unutrašnjih poslova Lucenka, osuđenog na četvorogodišnju kaznu zatvora zbog zloupotrebe položaja i pronevere, pošto je uhapšen u decembru 2010. i trebalo bi da bude u zatvoru do kraja 2014. godine, ali je Komisiji za pomilovanja ispitala taj slučaj.

Komisija je ispitala, na lični zahtev, pomilovanje Filipčuka bivšeg ministra ekologije u vladi Timošenkove koji je 2012. osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja.

Julija Timošenko uhapšena je u avgustu 2011. Osuđena je na sedam godina zatvora zbog navodne zloupotrebe položaja prilikom potpisivanja ugovora o isporukama ruskog plina Ukrajini.
XS
SM
MD
LG