Dostupni linkovi

Janša: Proširenje EU odgovor za probleme Zapadnog Balkana


Janez Janša
Janez Janša

Premijer Slovenije Janez Janša izjavio je da je jedino konkretna perspektiva proširenja Evropske unije (EU) “strateški odgovor” za sve izazove u regionu Zapadnog Balkana.

Govoreći na konferenciji za štampu pirlikom predstavljanja slovenačkog predsedavanja Evropskom unijom, Janša je priznao da je pitanje proširenja EU “progurano na kraj reda”. Stoga je on mišljenja da se stvara prostor za uticaj trećih eleemnata koji ne dele evropske vrednosti.

“Da je proširenje bilo više u našoj strateškoj agendi, pozicija EU bi bila povoljnija”, rekao je Janša.

Prema mišljenju slovenskog premijera, perspektiva proširenja Evropske unije prema zemljama Zapadnog Balkana će rešiti mnoga pitanja u regionu, uključujući i granice.

“Ako me pitate kako mi trebamo rešiti pitanje granica, odgovorio bih da se ovo da rešiti evropskom perspektivom, jer time pitanje granica postaje manje važno”, poručio je šef slovenske vlade ocenivši da će ulaskom država regiona u EU nestati aktuelni problemi u regionu.

Slovenija preuzima šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom prvog jula.

Među prioritetima u drugom polugodištu 2021. će biti i region. stoga je Janša potvrdio da će se šestog oktobra ove godine održati neformalni samit u Sloveniji, gde će pored evropskih lidera biti pozvani i šefovi država i vlada država regiona.

XS
SM
MD
LG