Dostupni linkovi

Janković za RSE: Gašićeva samovolja problem države


Saša Janković
Saša Janković

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je za RSE da se nada da će samovolja ministra Bratislava Gašića biti nešto što će rešavati državne institucije. Prethodno je njegova kancelarija saopštila da je ministar odbrane, neprimerenim ponašanjem i neistinitim opaskama, primorao ombudsmana da prekine kontrolnu posetu Vojno bezbednosnoj agenciji. To se dogodilo u momentu dok je direktor VBA Petar Cvetković stavljao na uvid Jankoviću do sada nepokazana dokumenta Agencije o događaju tokom Parade ponosa.

Podsećamo, zaštitnik građana je pre nekoliko meseci pokrenuo postupak kontrole povodom incinenta tokom Parade ponosa kako bi utvrdio da li je bilo propusta. Tada je ministar Gašić tvrdio da nema nikakve dokumente i da su svi dostavljeni Tužilaštvu. Nakon toga VBA je zaštitniku ipak dostavila dva dokumenta, a nakon toga utvrđeno je postojanje još nekih, koji su imali oznaku stroge poverljivosti.

„Ja sam po dogovoru sa direktorom VBA otišao da bih lično pristupio tim dokumentima, iako bi trebalo da su mi dostavljeni, a ne da ja idem da ih gledam i iako je rečeno da ne postoje, a eto, ipak postoje. Međutim, od samog početka sastanka, ministar Gašić je učinio sve samo ne ono što bi kao prvi rukovodilac tog organa trebalo da radi, a to je da se postara da se u skladu sa zakonom obavi kontrola i svako ostvari svoje nadležnosti i izvrši svoje obaveze. U jednom momentu zatražio sam jedan od dokumenata za koji je mojim saradnicima rečeno da postoje – to je operativni dokument, beleška pripadnika VBA o službenom razgovoru koji je obavio sa troje civila nakon događaja. Dakle, ja sam zatražio na uvid taj dokument iako je ministar Gašić tvrdio da ga nema i u tom momentu rekao – nema dokumenta, direktor VBA mi ga je predočio“, rekao je Janković.

Zaštitnik građana podseća da je na samom početku ukazao da nema osnova da VBA postupa u ovom slučaju, i dodaje da mu je direktor Agencije rekao da je postupao po usmenom nalogu ministra Gašića.

„S obzirom da je u prethodnoj kontroli rečeno da postoji naknadni pisani nalog, zatražio sam taj pisani nalog i u momentu kada su saradnici otišli da potraže taj dokument, ministar je ponovo nastavio sa najobičnijim diskvalifikacijama i nečim čemu nema mesta ni na ulici, a kamoli u institucionalnom razgovoru i tog momenta zaista više nije bilo osnova da se takva vrsta razgovora nastavi. Zahvalio sam se sa dvoje saradnika, direktoru na onome što je uradio i napustio prostor VBA“, kaže Janković.

RSE: Očekujete li da će ministar Gašić biti sankcionisan zbog toga što vam je onemogućio da radite svoj posao i da će vam biti omogućen nastavak kontrole VBA, imajući u vidu i izjave koje čujemo od samog premijera Vučića?

Janković: Suštinski, ovo sada zaista prevazilazi pitanje jednog slučaja, kontrole nad radom Ministarstva odbrane i VBA. Ovo praktično postavlja suštinsko pitanje – da li svi u ovoj zemlji razumeju da se zakoni moraju poštovati, da je Zaštitnik građana Ustavom određen kao kontrolni organ ili oni misle da je to pitanje njihove dobre volje. Državni organi znaju šta su nadležnosti Zaštitnika građana. O tome svedoči činjenica da u sedam, osam godina nije bilo ovakve situacije. Ni u jednom slučaju nije zabeležena ovakva opstrukcija zakonskih ovlašćenja Ustavom konstituisanog državnog kontrolnog organa. Šta će se desiti u ovom slučaju, imajući u vidu i izjave predsednika Vlade, ja ne mogu da proričem – znam šta bi moralo da se desi. Ne može ovo biti pozitivno ni za koga; ni za Zaštitnika građana niti, kako to ministar Gašić smatra, doprinosi bilo kakvim nepostojećim političkim ambicijama. Ovo u očima građana oduzima poverenje državi. Ja sam uveren, to mi je dužnost, da ovakva samovolja ministra Gašića neće biti problem samo za Zaštitnika građana, već će to biti nešto o čemu će državne institucije i najodgovorniji ljudi razmišljati i rešiti to. Verujem da je ovo svojevrsna opomena, i da će biti dovoljno da se na jedan drugačiji način uspostavi zakonom propisan odnos saradnje. Ponavljam, zakon, a ne Saša Janković.

XS
SM
MD
LG