Dostupni linkovi

Janković može da radi, ali kako


Saša Janković u Skupštini Srbije
Saša Janković u Skupštini Srbije

Zaštitnik građana Saša Janković dobio je podršku za svoj rad od evropskog komesara Johanesa Hana. Danas (7. maja), premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji ni sam nije štedeo ombudsmana, poručuje „ostavićemo Jankovića da radi“, ali ne propušta da doda da ombudsman svojim aktivnostima sve više i bolje govori o sebi. Višenedeljna hajka na ombudsmana, koju vode pojedini ministri i tabloidi, dostigla je vrhunac protekle noći kada je prekinuta kontrolna poseta Jankovića Vojno-bezbednosnoj agenciji.

Koliko su stvari otišle daleko u slučaju napada vlasti na zaštitnika građana Sašu Jankovića govori i to što je morao da reaguje i evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han. Tokom posete Beogradu sreo se i sa Jankovićem, a na Tviteru je nakon tog susreta napisao: "Naglašavam punu podršku EU za njegov važan rad i puno poštovanje za nezavisne institucije".

Ostavićemo Jankovića da radi,“ kaže premijer Aleksandar Vučić na pitanje RSE kako će biti okončan sukob ministra odbrane sa ombudsmanom.

Izgleda da je Janković u sukobu sa svima, ali šta ja da radim. Što se mene tiče, mi ćemo da ga ostavimo da radi i da nastavi da se ponaša kako god hoće, jer ja stvarno mislim da svakoga dana, što više aktivnosti ima, da sve više i sve bolje govori o sebi“, rekao je Vučić.

Čini se kao da je premijer rešio da pusti Jankovića da radi svoj posao jer nema druge, ali da o onome što ombudsan radi i nema baš najbolje mišljenje.

Upitan da li je to što se desilo između ministra odbrane Bratislava Gašića i Jankovića tokom kontrolne posete zaštitnika građana Vojnobezbednosnoj agenciji (VBA) ispravan odnos između institucija Vučić je kratko odgovorio da nije, no, opet sa jednim – ali.

"Znam šta se desilo, ništa se nije desilo. Ovaj je njemu rekao 'Evo ti Gojković', ovaj kaže 'Našao si papire', ovaj treći 'Nisi našao papire' i sad od mene tražite da to objasnim. Naravno da to nije ispravan odnos, ali to, čini mi se, govori ne samo o jednoj strani. Nažalost“, dodao je premijer.

Kancelarija ombudsmana je prethodno saopštila da je ministar odbrane Gašić primorao Jankovića u četvrtak veče da prekine kontrolnu posetu VBA, pritom se koristeći neprimerenim ponašanjem i najprizemnijim neistinitim opaskama.

Ombudsman Saša Jankoivć za RSE kaže da se nada da će “samovolja ministra Gašića biti nešto što će rešavati državne institucije”. On navodi da je kontrolu VBA morao da prekine u momentu kada mu je direktor Agencije stavljao na uvid do sada nepokazana dokumenta o incidentu tokom Parade ponosa kada je žandarmerija pretukla premijerovog brata.

Suštinski, ovo sada zaista prevazilazi pitanje jednog slučaja, kontrole nad radom Ministarstva odbrane i VBA. Ovo praktično postavlja suštinsko pitanje – da li svi u ovoj zemlji razumeju da se zakoni moraju poštovati, da je Zaštitnik građana Ustavom određen kao kontrolni organ ili oni misle da je to pitanje njihove dobre volje. Šta će se desiti u ovom slučaju, imajući u vidu i izjave predsednika Vlade, ja ne mogu da proričem – znam šta bi moralo da se desi“, rekao je Janković.

Direktor VBA Petar Cvetković pak, tvrdi da tokom kontrolne posete zaštitniku građana Saši Jankoviću nije ni u jednom momentu izrečena bilo kakva uvreda ili provokacija, a nije bilo ni, kako kaže, novih dokumenata u vezi sa prošlogodišnom Paradom ponosa.

"Kada se razvila diskusija o nadležnostima i zakonskim ovlašćenjima zaštitnika građana i drugih institucija Srbije, gospodin Janković je bez ikakvog razloga, naglo završio kontrolnu posetu i napustio prostorije VBA", naveo je Cvetković u saopštenju Ministarstva odbrane.

Bratislav Gašić
Bratislav Gašić

No, taj isti Gašić, u čijem ponašanju prema ovom saopštenju nije bilo ničeg spornog na samom sastanku sa ombudsmanom, ubrzo nakon tog sastanka u izjavi jednoj novinskoj agenciji nije birao reči o Jankoviću.

"To je jedan manipulator, skandal majstor, od koga sam danas samo tražio da objasni građanima Srbije kako je ubijen Predrag Gojković", izjavio je Gašić u četvrtak uveče.

Tako je ministar Gašić po drugi put u dva dana slučaj koji je zatvoren pre 22 godine kao samoubistvo nazvao ubistvom. I ne samo to, nego ministar taj slučaj samoubistva prijatelja Saše Jankovića izvađen iz arhive, koje se dogodilo u Jankovićevom stanu i njegovim oružjem, koristi kao sredstvo obračuna sa zaštitnikom građana kao odgovor na svaku kritiku koju njegovom resoru uputi Janković.

Bivši sudija Vrhovnog suda Srbije Zoran Ivošević kaže da je reč o nasilju države jer predstavnik države, u ovom slučaju ministar odbrane, čini nešto što ne spada u logiku i ovlašćenja postupanja državnih organa.

To je jedna najobičnija drskost, nešto što je skoro neverovatno u jednoj demokratskoj državi. On se ponaša kao da je ministar u Severnoj Koreji, recimo. Saša Janković je zaštitnik građana, on ima svoja ovlašćenja. Još niko nije rekao da je zaštitnik građana za vreme tog nesretnog događaja bio u svom stanu. On je bio odsutan iz stana. I ako se tamo nešto desilo i ako je nadležni organ to okarakterisao kao samoubistvo, a ne kao ubistvo još pre 22 godine onda ne znam zašto se to jednako ponavlja”, ukazuje Ivošević.

A slučajno ili ne, tek ministar odbrane Bratislav Gašić nije se pojavio, kako je bilo najavljeno, u Obrenovcu sa evropskim komesarom Johanesom Hanom i drugim zvaničnicima Vlade Srbije na otvaranju takmičenja u odbojci i košarci.

XS
SM
MD
LG