Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kohout za RSE: Češka će podržati kandidaturu Srbije


Pred Savetom je sada tehnička odluka, koju neki mogu smatrati političkom, kojom se zahtev Srbije prosleđuje Evropskoj komisiji na razmatranje - Jan Kohout u razgovoru sa novinarkom RSE Ljudmilom Cvetković
Češko gledište je da su procedura za kandidaturu i ratifikacija SSP u izvesnoj meri razdvojeni procesi, kaže za Radio Slobodna Evropa Jan Kohout, potpredsednik Češke vlade i ministar spoljnih poslova.

RSE: Savet ministara EU će verovatno u februaru razmatrati zahtev Srbije za kandidaturu u EU. Kakve su šanse da se započne procedura za dobijanje kandidature Srbije za članstvo u EU imajući u vidu da je ratifikacija SSP blokirana?
KOHOUT: Pred Savetom je sada tehnička odluka, koju neki mogu smatrati političkom, kojom se zahtev Srbije prosleđuje Evropskoj komisiji na razmatranje. Češka će definitivno podržati da se zahtev prosledi Komisiji. Sigurno je da možemo očekivati neku raspravu na ovu temu, ali fokus mora pre svega biti na tome
Napuštam Srbiju sa utiskom da postoji odlučnost i volja da se nastavi putem ka EU...
kako ovaj zahtev obraditi. Pitanje ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je po mom mišljenju paralelan proces.

RSE: Da li je moguće odblokirati ratifikaciju SSP-a bez Mladića u Hagu?
KOHOUT: Postoji nešto što se zove puna saradnja sa Haškim tribunalom i na glavnom tužiocu Bramercu je da daje takve ocene.

RSE: Da li Srbija treba da bude kooperativnija po pitanju Kosova? Da li će Brisel tražiti da Beograd rasformira paralelne institucije na severnom Kosovu?
KOHOUT: O ovom pitanju ćemo raspravljati u ponedeljak u Briselu na sednici Saveta EU, tako da je bolje da sačekamo rezultate tih razgovora, da vidimo kakva će biti klima kada se bude raspravljalo o ovom i sličnim pitanjima.

RSE: Srbija ima obavezu da donese deklaraciju o Srebrenici. Beograd je najavio usvajanje dve deklaracije, jednu o Srebrenici i jednu o svim ratnim zločinima, jer ne postoji spremnost ovde u Srbiji da se usvoji samo jedna deklaracija, o Srebrenici. Da li je usvajanje dve deklaracije prihvatljivo za EU?
KOHOUT: Ovo je pre svega unutrašnje pitanje Srbije. Ono što ja mogu da kažem na tu temu jeste da cenim hrabrost Vlade da inicira usvajanje rezolucije o Srebrenici. Mi smo svi svesni da su ratovi puni žrtava, tako da je na domaćim političarima da odrede broj deklaracija koje će usvajati. Ali ja svakako pozdravljam usvajanje rezolucije o Srebrenici. Vlada zaslužuje moje divljenje jer je to jedna hrabra odluka.

RSE: Rekli ste da bi integracija Srbije i zapadnog Balkana u EU trebalo da bude brža. Kako bi se to moglo uraditi?
KOHOUT: Ne postoji jedan jednostavan odgovor, ali ja sam sreo brojne ljude iz vlade, civilnog sektora i privrede. Uveren sam da su ljudi u Srbiji svesni šta je potrebno uraditi i spremni su to da urade. Ovo je proces koji ima mnogo aspekata. Napuštam Srbiju sa utiskom da postoji odlučnost i volja da se nastavi putem ka EU. S druge strane, na Uniji je kao i na državama članicama da prepoznaju napredak koji je ostvaren u Srbiji i da ubrzaju njen evropski put, otvarajući joj vrata za naredne korake na tom putu.

RSE: Češka ambasada je NATO kontakt ambasada u Srbiji. Šta je Vaš savet Beogradu u vezi sa članstvom u NATO?
KOHOUT: Svaka država mora sama da odluči kako će organizovati svoju bezbednost. Mi smo početkom devedesetih bili u drugačijoj poziciji. Bili smo u vakuumu između velikih sila i za nas je podela odgovornosti za bezbednost sa drugim državama članicama, sa našim susedima, i sa državama sa druge strane Atlantika osnovni alat za zaštitu naših vrednosti, tj. demokratije i zaštitu ljudskih prava, zaštitu teritorije. Ima različitih načina i brojnih mogućnosti da se osigura sopstvena bezbednost i ne postoji jednostavan recept za to. Odgovornost je na političarima i građanima Srbije da izaberu najbolji put kojim će zaštiti svoje vrednosti i svoju demokratiju.
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG