Dostupni linkovi

James Cameron na dnu Marijanske brazde


Redatelj Titanica, Avatara i Bezdana James Cameron spustio se podmornicom Deepsea Challenger na dno Marijanske brazde - 11,2 kilometra ispod površine Tihog oceana. To je prvi put, nakon 50 godina, da se netko spustio do najdublje točke na Zemlji.

Cameronu je trebalo više od dva sata da stigne do dna Marijanske brazde čije prosječna dubina iznosi oko 4500 metara, ali najdublja točka nalazi se na više od 11 kilometara ispod površine mora.

Samostalnim zaranjanjem u Marijansku brazdu tvorac Titanika i Avatara postao je prva osoba koja je sama dotaknula apsolutno dno oceana i najnižu točku planeta.

Nakon što je uspio stići do dna Marijanske brazde tri je sata istraživao najdublju točku na Zemlji nakon što je brzo se uspinjući izronio na površinu zapadnog Tihog oceana, javlja BBC, a njegova podmornica bila je opremljena kamerama i rasvjetom kako bi mogao snimiti sve što je i sam vidio.

Prije zaranjanja redatelj je komentirao kako će spuštanje u Marijansku brazdu biti ''ispunjenje sna''.

Zadnjih nekoliko godina Cameron je u tajnosti zajedno s timom inženjera dizajnirao i izrađivao 11 tona teško i više od sedam metara dugačko plovilo koje je opisao kao 'vertikalni torpedo' koji može 'rezati' vodu i koje će mu omogućiti brzo spuštanje.

Podmornica napravljena od čelika i sintetičke pjene toliko je osvijetljena i opremljena s toliko kamera da nalikuje podvodnom TV studiju, a ima i robotsku ruku kojom je Cameron prikupio uzorke kamenja i tla.
XS
SM
MD
LG