Dostupni linkovi

James Webb – najnapredniji teleskop


Teleskop
Teleskop

Početkom februara osamnaesti segment glavnog ogledala teleskopa James Webb konačno je instaliran, a NASA je nedavno objavila timelapse video u kojem je prikazan cjelokupan mukotrpni proces koji je trajao 83 radna dana, između 11. novembra 2015. i 1. februara 2016.

Šestougaoni segmenti prečnika od oko 130 centimetara pojedinačno teže blizu 40 kilograma. Jednom kada se nađu u orbiti, segmenti će zajedno raditi kao jedinstveno ogledalo prečnika 6,5 metara.

Ipak, najveći dio teleskopa je štit veličine teniskog igrališta koji će služiti kao "čuvar" instrumenata uz dodatnu zaštitu od solarne radijacije.

Uskoro će početi instalacija drugih optičkih komponenti, ali i sprovedba testiranja kako bi osigurali sigurno lansiranje koje je zakazano za 2018. godinu.

Jednom kada se nađe u orbiti, James Webb će zamijeniti teleskop Hubble. Njegova snaga će se očitovati u tome što će moći posmatrati ekstremno udaljene objekte u svemiru, formiranje galaksija, prve zvijezde te atmosfere egzoplaneta u potrazi za eventualnim životom.

James Webb je zajednički projekt NASA-e, Evropske svemirske agencije (ESA) i Kanadske svemirske agencije.

XS
SM
MD
LG