Dostupni linkovi

Ženi li gradonačelnik Jagodince mimo zakona


Dragan Marković Palma, foto: Vesna Anđić
Dragan Marković Palma, foto: Vesna Anđić
U okviru akcije ženidbe starijih mladića iz Jagodine, gradonačelnik ovog mesta Dragan Marković Palma organizuje u subotu uveče “romantičnu večeru”, na kojoj će oko 200 neudatih žena iz Srbije imati priliku da upoznaju svoju srodnu dušu i da u septembru zajedno otputuju na letovanje u Grčku. Ukoliko iz takve veze usledi brak, sledi i finansijska podrška od 3.000 evra.

Na adresu Opštine Jagodina stiglo je 200 prijava neudatih žena iz Srbije koje su se odazvale pozivu gradonačelnika Dragana Markovića Palme da se upoznaju s neoženjenim Jagodincima. Problem je, možda, u tome što ovih neće biti dovoljno, pa će – matematički gledano – šezdesetak dama, ipak, morati da sačeka neku drugu priliku.

Ovo neobično „provodadžisanje“ strateški je plan lidera Jedinstvene Srbije - da oženi neženje, momke starije od 38 godina, i da se u gradu i obližnjim opustelim selima “popravi natalitet” i krene u rat protiv “bele kuge”.

“Smatram da mi kao društvo moramo da pomognemo tim licima, jer oni imaju određeni kompleks da odlaze u kafiće i diskoteke, tamo gde odlaze deca, i da upoznaju devojke odnosno partnera za neko buduće vreme.
"Nema više ni onih igranki po domovima kulture kao nekada, nema više ni vašara, da odete tamo i upoznate devojku”, kaže gradonačelnik Jagodine.

Mlađi još uvek imaju šanse da se sami snađu, a praksa je pokazala da ovi koji imaju preko 38 godina, pogotovo kad su muškarci u pitanju, teško mogu sami da naprave neku kontakt vezu. Nema više ni onih igranki po domovima kulture kao nekada, nema više ni vašara, da odete tamo i upoznate devojku”, pojašnjava Palma.

Tako objašnjava Dragan Marković Palma, dok poverenica za ravnopravnost Nevena Petrušić u ovakvoj odluci gradonačelnika i odbornika jagodinske Skupštine prepoznaje elemente diskriminacije.

Želja da se pospeši rešavanje problema nataliteta u Jagodini i zaustavi gašenje sela na području opštine zaslužuje svaku pohvalu - kaže Petrušić, ali napominje da su pojedni uslovi, koji su postavljeni za dobijanje ove finansijske pomoći, diskriminišući i suprotni Zakonu o zabrani diskriminacije u Srbiji.

“Pošto je cilj odluke bio povećanje nataliteta i zaustavljanje gašenja sela, evidentno je da nisu postojali ni objektivni, ni razumni razlozi da se pravo da konkurišu za finansijsku pomoć prizna samo onima koji su zaključili brak, a ne i onima koji su zasnovali vanbračnu zajednicu, niti da se ovo pravo uskrati onima koji su pre zaključenja braka bili u vanbračnoj zajednici”, navodi Petrušić.

Diskriminacija po mestu rođenja i statusu

Takođe, kaže Petrušić, nema ni opravdanja da se ovo pravo uskrati onima koji žive u Jagodini, a tamo nisu rođeni:

Nevena Petrušić
"Jer je mesto rođenja puka slučajnost i neprihvatljivo je, takođe, da se ovo pravo uskrati onima koji imaju dete iz ranijih vanbračnih zajednica, a upravo je svim ovim kategorijama ovo pravo uskraćeno. Na taj način su ove kategorije građana i građanki diskriminisane po osnovu rođenja, odnosno po osnovu bračnog i porodičnog statusa, i zato smo mi dali preporuku da se ovi uslovi eliminišu iz odluke.”

Dragan Marković Palma tvrdi da je ubeđen da njegovoj ponudi nema diskriminacije i u svom prepoznatljivom stilu uzvraća poverenici za ravnopravnost:

"Ta žena koja me kritikuje, pa neću sigurno da podržavam gej paradu. I šta je još problem u Srbiji? Što mi postavljamao na čelne funkcije neke koje nemaju porodicu i koji se nisu udavali, jer ne mogu da budu objektivni. Ne znaju šta znači porodica.”
"Pa neću sigurno da podržavam gej paradu", odgovara Palma na kritike.

Ne obazirući se na ove komentare, Nevena Petrušić kaže da od jagodinskih vlasti očekuje da eliminišu navedene diskriminatorske uslove.

“I očekujem, naravno, da svi u Srbiji, a naročito organi javne vlasti, poštuju odluke poverenika”, kaže Nevena Petrušić.

Potez jagodinskog gradonačelnika za Biljanu Cincarević, društveno angažovanu konceptualnu umetnicu, je simpatična ideja, jer pokazuje brigu o ovoj kategoriji ljudi, iako se radi o vrlo kontroverznoj osobi.

“Palma je uvek bio originalan u svojim nastupima i svojim idejama. Nije to uvek bilo pozitivno, naravno. Mogu se tu pronaći raznorazni negativni elementi diskriminacije, ali kao što se kaže za čašu vode – da je poluprazna, ili polupuna – ja verujem da ovde može doći do jako pozitivnih efekata”, smatra Cincarević.

Objašnjavajući svoje simpatije prema ovom događaju, Biljana Cincarević navodi sledeće:

“Kod nas je takva situacija da ljudi ne mogu da putuju, ne mogu normalno da izađu na ručak i večeru da se upoznaju, i eto, on se tu našao kao provodadžija. Verujem da će sve to biti vrlo smešno i simpatično svima koji budu učestvovali. Samo, bilo bi lepe da žene, ipak, biraju.”
XS
SM
MD
LG