Dostupni linkovi

Iranskom režiseru Panahiju dozvoljeno da putuje u inostranstvo nakon 14 godina


Jafar Panahi je prošlog mjeseca privremeno pušten iz zatvora.
Jafar Panahi je prošlog mjeseca privremeno pušten iz zatvora.

Nagrađivanom iranskom režiseru Jafaru Panahiju ukinuta je zabrana putovanja nakon 14 godina, rekla je njegova supruga Tahereh Saeedi na Instagramu 25. aprila.

Dodala je da će ona i njen suprug otputovati u inostranstvo "na nekoliko dana".

Panahi, 62, privremeno je pušten iz zatvora prošlog mjeseca nakon što je štrajkovao glađu u znak protesta protiv "ilegalnog i nehumanog ponašanja" iranskog pravosuđa.

Uhapšen je u julu, dva mjeseca prije aktuelnih protesta koji su potresli režim.

Njegovo hapšenje bilo je dio ponovnog obračuna iranskih vlasti s neistomišljenicima jer antiestablišmentski osjećaji i skoro svakodnevni protesti širom Islamske republike uznemiravaju vladu.

Nekoliko dana prije hapšenja, Panahi je bio među više od 300 iranskih filmaša i kulturnih aktivista koji su izdali izjavu u kojoj osuđuju hapšenja aktivista kinematografa Mohammada Rasulofa i Mostafe al-Ahmada.

Panahi je osvojio nekoliko međunarodnih nagrada za filmove koji kritiziraju moderni Iran. Trebalo je da odsluži šestogodišnju kaznu izrečenu 2010. nakon što je osuđen za "propagandu protiv sistema".

No, 15. oktobra, Vrhovni sud je ukinuo presudu i naložio ponovno suđenje, što je izazvalo nadu u njegovom pravnom timu da bi mogao biti pušten.

Panahi je osvojio Zlatnog lava na Venecijanskom filmskom festivalu 2000. za svoj film "Krug". Godine 2015. osvojio je Zlatnog medveda u Berlinu za "Taksi Teheran", a 2018. dobio je nagradu za najbolji scenario u Kanu za"Tri lica".

XS
SM
MD
LG