Dostupni linkovi

Jackson položila je zakletvu kao prva Afroamerikanka u Vrhovnom sudu SAD-a


Sutikinja Ketanji Brown Jackson polaže zakletvu za Vrhovni sud uz supruga Patricka Jacksona koji drži Bibliju, 30. juni 2022. 
Sutikinja Ketanji Brown Jackson polaže zakletvu za Vrhovni sud uz supruga Patricka Jacksona koji drži Bibliju, 30. juni 2022. 

Ketanji Brown Jackson položila je zakletvu kao najnovija sutkinja Vrhovnog suda SAD-a, čime je postala prva Afroamerikanka u ovom najvišem sudskom tijelu.

Jackson će zamijenit sudiju Stephena Breyera i pridružiti se tročlanoj liberalnoj manjini suda.

Njena zakletva uslijedila je šest dana nakon što je sud poništio presudu Roe protiv Wadea iz 1973. kojom je bio legalizovan abortus u cijeloj zemlji. Breyer, sa 83 godine najstariji član suda, službeno se povukao u četvrtak.

"Punim srcem prihvatam svečanu odgovornost podrške i odbrane Ustava Sjedinjenih Država i provođenja pravde bez straha i naklonosti", rekla je Jackson u izjavi.

Ranije straživanje Reutersa i Ipsos agencije pokazalo je da većina Amerikanaca, odnosno 57 posto, ima negativan stav o sudu nakon presude o abortusu, što je značajan pomak u odnosu na ranije u mjesecu kada je tijesna većina imala pozitivan stav.

Jackson je 116. sudija, šesta žena i treća osoba Afroameričkog porijekla koja je služila u Vrhovnom sudu od njegovog osnivanja 1789. godine.

"Drago mi je zbog Amerike", rekao je Breyer u izjavi. "Ketanji će protumačiti zakon mudro i pošteno, pomažući tom zakonu da bolje funkcionira za američki narod, kojem služi."

Poput trojice konzervativnih sudija koje je imenovao bivši predsjednik Donald Trump Jackson je dovoljno mlada da služi decenijama na poslu na kojem se sudije biraju na doživotni mandat.

"Drago mi je što mogu poželjeti dobrodošlicu sutkinji Jackson u sud i naš zajednički poziv", rekao je glavni sudija John Roberts na ceremoniji.

Imenovanje sutkinje Johnson ispunilo je obećanje koje je Biden dao tokom predsjedničke kampanje 2020. da imenuje Afroamerikanku u Vrhovni sud. Uz nju, Vrhovni sud po prvi put ima četiri žene u istom sazivu.

Jackson, porijeklom iz Washingtona, ranije je bila dio Apelacionog suda.

Ima dvije diplome na Univerzitetu Harvard. Radila je kao javnabraniteljica u Washingtonu prije nego što se pridružila privatnoj praksi.

Izvor: Reuters, BBC
XS
SM
MD
LG