Dostupni linkovi

Jači od korupcije: BiH u borbi protiv protekcija, nepotizma i štela


Ilustrativna fotografija: Midhat Poturović
Jedna od najozbiljnijih prepreka na putu Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju je korupcija, stoga nastojanje da se ona suzbije zaslužuje svaku pažnju. Tako su udruženje Centar za razvoj medija i analize i udruženje Info Haus održali prvu konferenciju antikorupcijske mreže Account, pod motom 'Jači od korupcije'.

Svake sekunde u Bosni i Hercegovini korupcija 'pojede' 47 konvertibilnih maraka. Kako Bosna i Hercegovina ima sve manje novca i vremena, nužno je zajedničko djelovanje, kaže Aldin Karić, vođa projekta antikorupcijske mreže Account.

„Samo zajedno možemo efikasno da se suprotstavimo do savršenstva razvijenom sistemu protekcija, nepotizma i štela. Organizirani, sa jasno definisanim ciljevima i strategijama - imamo šansu. Pojedinačno – osuđeni smo na gubljenje vremena i novca. Pri tom ne treba biti previše pametan da shvatimo kako i jednog i drugog imamo sve manje. U tu svrhu definisali smo pet ključnih oblasti kojima ćemo se posebno posvetiti u borbi protiv korupcije, a to su pravosuđe, obrazovanje, zdravstvo, privreda i javne finansije. Želim naglasiti da Account neće biti konkurencija postojećim mrežnim organizacijama koje se bore protiv korupcije, nego isključivo podrška i vrijedan partner. Slušaćemo građane, jer oni svakog dana osjećaju korupciju na vlastitoj koži. Ako su sektorske grupe uši Accounta, naše oči će biti tzv. watchdog timovi. Namjeravamo da zajedno sa partnerima obučimo više od pedeset watchdog timova u cijeloj BiH, koji će pratiti i izvještavati nas o slučajevima korupcije, a i o konkretnim potezima nadležnih institucija o prevenciji i borbi protiv korupcije“, istakao je Karić.

Komšić: Građani da ne prihvate korupciju kao normalnu pojavu

„Građani Bosne i Hercegovine ne smiju prihvatiti korupciju kao nešto normalno, te se - uz institucije, koje prve trebaju postati primjer – moraju boriti protiv nje“
, – kazao je član Predsjedništva BiH, Željko Komšić.

Željko Komšić
Željko Komšić
„Ova borba će ovisiti prije svega o spremnosti građana ove zemlje da ne prihvate korupciju kao nešto normalno, čak ni u onim pojavnim tranzicijskim oblicima. Državne institucije Bosne i Hercegovine, pri tom mislim na sve nivoe vlasti, jednostavno moraju krenuti u borbu protiv korupcije, i to svih oblika, do kojih dolazi zloupotrebom položaja i nedovoljno definisanim zakonskim i podzakonskim propisima u oblasti javnih nabavki, koncesija, dodjele zemljišta za izgradnju objekata, pa sve do oblika mita u obrazovanju i zdravstvu. Nezaobilazan je, po mom mišljenju, i zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine, imovine stečene nezakonitim aktivnostima. Sve dok zaprijećena sankcija po našim pozitivnim propisima za djela korupcije bude manja od potencijalne koristi, i dok sistem institucija vlasti ne bude osposobljen u punom kapacitetu, mi sigurno nećemo biti jači od korupcije“, istakao je Komšić.

Vlast u Bosni i Hercegovini je ta koja godinama opstruiše Državnu agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, koja nema kapacitet da se bori. Malo zaposlenih, bez prostora i osnovne opreme za rad, doveli su do brojnih problema, kaže direktor Agencije Sead Lisak.

„Propuštena je realizacija mjera iz Akcionog plana za provedbu strategije za borbu protiv korupcije i izgradnja institucionalnih kapaciteta Agencije, što predstavlja ključni problem u provođenju planiranih mjera, s obzirom da je devedeset posto aktivnosti u nadležnosti Agencije“,
ističe Lisak.

Američki ambasador u BiH, Patrick Moon, upozorio je da procesi poput tendera, financiranje političkih partija, ali i usvajanje zakona poput onog o sukobu interesa jesu ključ borbe protiv korupcije.
  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada 'Global Human Rights Award' i Unije novinara BiH 2003. godine.

XS
SM
MD
LG