Dostupni linkovi

Izvoz bh. proizvoda u EU samo sa CE oznakom


Ilustracija
Ilustracija
Uvođenjem CE znaka omogućen je jednostavniji izvoz proizvoda iz Bosne i Hercegovine na tržište Evropske unije. CE znak nije oznaka kvaliteta, već se njome dokazuje da je proizvod siguran za korištenje po zdravlje ljudi i životinja. CE znak je zapravo legitimacija za izvoz na evropsko tržište.

Međutim, prema procjenama Centra za kvalitet, konsalting i edukaciju iz Tuzle BH Quality preduzeća iz Bosne i Hercegovine minimalno koriste ovu mogućnost kaže direktor BH Quality, Sanel Livadić.



Livadić: Jedan podatak koji je alarmantan govori da na području Republike Srpske samo 18 preduzeća ima CE znak, dok je na području Federacije ta situacija umnogme bolja.
„Jedan podatak koji je alarmantan govori da na području Republike Srpske samo 18 preduzeća ima CE znak, dok je na području Federacije ta situacija umnogme bolja. Problem je prvenstveno do menadžmenta kompanija koje ne žele, odnosno ne smiju da se usude, smatraju to nečim imaginarnim. BH Quality je tokom prethodne godine na području regije implementirao u kompanijama nekih otprilike dvadesetak CE znakova. Postoje industrijske zone gdje je to jasno izražena potreba, recimo zenički Metalurški kombinat, gdje u okviru industrijske zone postoji petnaestak preduzeća koja su sva završila tu priču. Međutim, postoje preduzeća koja imaju jasno izraženu potrebu, ali ne žele da se upuste u tu priču“, navodi Livadić.

Banjalučko preduzeće Megastil, koje se bavi izradom roletni, svoje proizvode plasira na austrijsko tržište. Njihovi proizvodi imaju oznaku CE. Biljana Čolić iz ovog preduzeća kaže da je procedura za dobijanje CE znaka trajala oko godinu dana.

„Moraju se poštovati određene procedure, morali smo pribaviti određene evropske standarde, pa smo ih morali prevesti i onda sve to uskladiti, napraviti tehnički dosije za taj proizvod. Ta procedura je išla na taj način“, pojašnjava Čolić.

Znak usklađenosti

Nekada je bilo potrebno dobiti certifikate za svaku pojedinačnu zemlju, dok je uvođenjem CE znaka to pojednostavljeno. Tačan broj preduzeća u Bosni i Hercegovini koja imaju ovu oznaku niko ne zna jer ne postoji evidencija, kaže direktor Euro info korespondentnog centra Vanjsko-trgovinske komore BiH, Senad Hromić.

Ilustracija
„Niko od ovih proizvođača koji plasiraju proizvode na unutrašnje tržište Evropske unije sa CE znakom nema obavezu bilo kakvu da izvještava o tome da je postavio CE znak ili ne“, kaže on.

Proizvodi poput igračaka, građevinskog materijala, mašina i drugi moraju imati CE znak da bi bili plasirani i na tržišta zemalja koje nisu u Evropskoj uniji. Time zemlje poput Turske štite svoje potrošače. Posjedovanje ovog znaka za bh. kompanije značilo bi otvaranje tržišta od oko 600 miliona potrošača.

U BiH ne postoji akreditirana laboratorija, čiji bi dokumenti bili validni za dobijanje CE znaka, zato proizvađači iz Bosne i Hercegovine to moraju učiniti u nekoj od laboratorija zemalja Evropske unije. Hromić ističe da je Bosna i Hercegovina počela preuzimati određene direktive Evropske unije za korištenje ove oznake.

„Ove naredbe podrazumijevaju da se u prelaznom periodu do članstva ili do potpisivanja odgovarajućeg sporazuma o članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji predviđa postavljanje CE znaka. On ima određeni dizajn koji je urađen. CE znak je kao bh. znak usklađenosti koji će morati uskoro da postavljaju bh. proizvođači koji plasiraju svoje proizvode i na tržište Bosne i Hercegovine. Od momenta članstva – tako je predviđeno naredbama – ili od potpisivanja sporazuma kojeg sam pomenuo, za određene grupe proizvoda bi se počeo stavljati CE znak, s tim što treba napomenuti da su zahtjevi za postavljanje CE znaka na proizvode koje izvozite i ovog bh. znaka usklađenosti, ako niste izvoznik a želite plasirati proizvode samo na tržište Bosne i Hercegovine, da morate praktično ispuniti iste uslove. Tako, na neki način, možemo reći da se već ova pravila polako prenose u Bosnu i Hercegovinu.“

Prema procjenama stručnjaka vrijednost izvoza bh. proizvoda koji imaju CE oznaku na tržište Evropske unije iznosi oko dvadesetak miliona eura, što je veoma malo, dok je, na primjer, Mađarska, prije nego što je postala članica Evropske unije, izvozila oko 40 milijardi eura proizvoda koji su imali ovu oznaku.

Na vratima Evrope


Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 sati možete slušati u našem radijskom programu. Sadržaji iz ovog programa nalaze se i na našoj internet stranici.

(Autor programa:
Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG